30.8.11

Projektuppdatering

Här är mina pågående handarbetsprojekt. I ett svagt ögonblick lovade jag yngsta dottern att sticka en Pippi-tröja åt henne, eller som den egentligen heter Gotländsk fiskartröja. Hon ville ha den i tunt bomullsgarn, så jag satte fart i Järbo bomullsgarn och handfärgat regnbågsgarn till det röda och blå. Stickar på stickor 2...  Konstigt nog går det riktigt fort. Det var bara ett litet bakslag härom kvällen när jag upptäckt att jag brutit av ena spetsen, men det löste sig med hjälp av lånad fickkniv. Nu är den nästan som ny igen.  
Sen har jag gått och varit sugen på lite lapptekniksarbete, så nu fick jag plötsligt lust att göra något med hexagonmallarna jag köpte för länge sedan. Jag har inte riktigt bestämt vad det ska bli, men det är roligt att sitta och pyssla ihop dem.
Jag tejpar tyget på pappersmallen och syr sedan med dubbel tråd.  
Annas Hippie-vantar fick ett snöpligt slut eftersom jag upptäckte att färgkombinationen jag börjat med inte alls gjorde mönstret rättvisa. Så nu har jag börjat om med svart garn till bottenfärgen. Det blir bra tror jag!


JAg har inte börjat ännu, men jag är såååå sugen att brodera min Tea time tavla från LHN.

"Come share with me a cup of tea
and let our earthly troubles be"



29.8.11

Heather Gudenkauf

Jag läser ofta böcker på engelska. Det gör ju att utbudet är oändligt mycket större än på svenska. Jag har förståelse för att inte alla böcker kan översättas men ibland tycker jag att de svenska förlagen missar en hel del mycket bra böcker, som man kanske kunde satsa på i stället för att ge ut samma säkra kort hela tiden.

Till exempel läser jag nu en roman av den amerikanska författaren Heather Gudenkauf (bara namnet gjorde mig nyfiken). Den heter The Weight of Silence och kom ut 2009 och är hennes debutroman.

Tidigt en morgon försvinner två små flickor. Callie som inte har pratat sedan en tragisk händelse under småbarnstiden och hennes bästa vän Petra. Callies mamma, vägrar tro att hennes mycket frånvarande men ofta aggresiva make skulle kunna ha något att göra med flickornas försvinnande. Hon oroar sig och känner en allt större oro för att hon, genom att stanna kvar i äktenskapet, kan ha förlorat mer än sin dotters röst. Petras pappa försöker desperat hitta dottern och konfronteras under sökandet med sidor hos sig själv han inte trodde fanns under hans intellekuella akademiska yta. De två familjerna blir motvilligt bundna till varandra i sökandet efter flickorna och vad som hänt dem. Svaret ligger fördolt i den tunga tystnaden av outtalade familjehemligheter.

Boken är skriven i korta kapitel med ett poetiskt men stringent språk. Som läsare får vi följa de olika karaktärerna genom dramat och kanske  - förhoppningsvis - få ett svar på gåtan. Boken är lanserad som en deckare men det tycker jag väl inte att den är, men spännande, fascinerande och omöjlig att lägga ifrån sig, det är den.



24.8.11

Moderspassion av Majgull Axelsson

Som så många gånger förut får jag erkänna att jag är mycket svag för oväder - stormar, piskande regn, isande vindar eller ymnigt snöfall. Allt under förutsättning att jag själv sitter uppkrupen i soffan med filten och en god kopp te förstås. Till skillnad från många har jag inte heller några som helst problem med magisk realism-genren, och dit får man väl ändå räkna Majgulll Axelsson. Jag störs inte alls av Kopparängeln som dyker upp - tvärtom. 

Jag ska på en gång säga att jag tyckte mycket om boken, men den balanserar på randen till pekoral. Ibland blir romankaraktärerna nästan karikatyrer av sig själva och därmed förlorar de sin trovärdighet. Samtidigt blev jag väldigt gripen av det mörka stråk av "moderspassion" som genomsyrar boken.

Om moderspassion kan man läsa:

"Johan Haartman förklarade i sin läkarbok från 1765 att moderpassion och mjältsjuka kunde ha både psykiska och fysiska orsaker (en särdeles nervretlighet, stor slapphet i matsmältningens muskulatur och stockad "oordentlig" omgång av vätskorna och loden i underlivet). Kvinnans lidande var emellertid svårare än mannens på grund av att hennes fibrer var slappare och hennes nerver var retligare. Detta berodde, ansåg Haartman, både på kvinnans natur, och här hänvisar han till livmodern, och på hennes levnadssätt. Den krokiga ställningen vid syendet, sparsamt drickande och otillräcklig motion, snörliv och andra "onyttiga" kläder. Kvinnornas "tanklösa sysslor" ansågs också bidra till sjukdomen. Den sjuka kändes igen på ett skiftande temperament och på vidlyftigt klagande över sina plågor; gnagandet kring hjärtat, bandet över bröstet, matleda och stinnhet, spänningar i sidorna och bullrande i tarmarna, hjärtklappning, oro, kvävningskänsla, svindel och dåningar. Ibland kunde de också få konvulsioner och ryckningar."
hämtat ur  Om sjukdomsnamn och sjukdomar i äldre tid av Solveig Fagerlund, Landsarkivet i Lund
Majgull Axelsson har lyckats gestalta de mörkare sidorna med föräldraskap. När vi konfronteras med våra tillkortakommanden, våra svagheter, vår historia och vår sårbarhet. Hon har också lyckats gestalta föräldraskapets lycka, kärlek och gåva. Och det är väl kanske så att just detta föräldraskapets dubbelhet, kastandet mellan ljus och mörker, glädje och förtvivlan, lycka och sorg kan göra oss sjuka i "moderspassion".

En roman som berör, som petar i våra ömmaste sår, våra innersta rädslor. LÄS DEN!


Av mig får den B B B B

23.8.11

Nytt recensionsex - Dödas Kärlek

Jag fick i går ett recensionsex av Björn Runeborgs roman Dödas Kärlek. Det ska bli riktigt spännande att läsa den. Jag har aldrig läst något av honom förut.

Jag återkommer när jag läst den!

Så här presenteras den av förlaget, Modernista:

"Ronnie Peterson går på gymnasiet när formel 1-esset Ronnie Peterson kör ihjäl sig på racerbanan i Italien. Att dela namn med den riksberömde döde ger den unge Ronnie en ny identitet.
När han möter Hedvig vars föräldrar, också de döda i en bilolycka, inverkar på hennes liv som om de ännu levde inleds en kärlekshistoria av det drömskt fängslande slag som bara Björn Runeborg kan berätta.
Dödas kärlek är en nyskriven roman av den numer legendariske Björn Runeborg. Ett själsdrama med en suggestionskraft inte olik Franz Kafkas. Om en kärlek som ingen kan förstå, en lycka som inte går att förklara."

BJÖRN RUNEBORG föddes i Visby 1937. Han debuterade 1962 med romanen Utflykten. Ett flertal av hans böcker har nominerats till Augustpriset. 2008 tilldelades han Sveriges Romanpris för romanen Dag, i vilken det svenska nationalhelgonet Dag Hammarskjöld blir föremål för intensiva för att inte säga extrema förälskelser. Boken kommer som pocket på Modernista i höst.


22.8.11

Nobelprisutmaning?

Jag hoppade in på Lyrans Noblessers blogg och såg att hon skrivit om blivande Nobelpristagare...Jag hakar på. Jag har kopierat hennes lista och utgått från den.


Olästa författare

Assia Djebar 
Nawal El Saadawi  (vill läsa!)
Ko Un
Claudio Magris
Adonis
Thomas Pynchon
Gitta Sereny
Javier Marias
Ngugi wa Thiong'o
Alice Munro
Peter Carey
Nuruddin Farah
Chinua Achebe
A.B. Yehoshua
Ismaïl Kadaré

Lästa

Tomas Tranströmer : Jag har faktiskt läst det mesta - Strålande bra förstås!
Don DeLillo: Jag har läst Vågen och Falling Man. Bra - men inte fantastisk
Philip Roth : Jag har läst Mitt liv som man och Konspirationen mot Amerika.
Joyce Carol Oates : Jag har läst Bellefleur och Blonde men hon tillhör verkligen INTE mina favoriter. Jag tycker hon är trist och överskattad! 
Margaret Atwood: ÅÅH! En av mina absoluta favoritförfattare. Jag har läst ALLT! Mina favoriter är Tjänarinnans Berättelse, Alias Grace och Syndaflodens år.  
Milan Kundera: Jag har bara läst Varats olidliga lätthet och kan väl inte påstå att den satt några djupare spår hos mig...Fast, det var väldigt länge sedan jag läste den.
Amos Oz:  Jag har läst En berättelse om mörker och skugga som jag tyckte om.
Per Petterson: Hans roman Ut och stjäla hästar är underbar! Tyvärr har jag inte hunnit läsa hans nya, Jag förbannar tidens flod, men den ligger i hyllan
Ian McEwan: Favorit! Cementträdgården, Främlingars Tröst, Kärlekens Raseri, Amsterdam, Försoning, Lördag och På Chesil Beach. Däremot lockar mig romanen Hetta inte alls av någon anledning - den hoppar jag över.
Michael Ondaatje: Anils skugga, som jag tyckte var oändligt mycket bättre än Den Engelske Patienten 
Salman Rushdie: Midnattsbarnen och Satansverserna har jag läst, men de är liksom för plottriga för mig. Inte min favorit.
Cormac McCarthy: Vägen är otroligt bra och den första jag läste, Dessa vackra hästar, var bra men fångade inte riktigt mitt intresse.
Maryse Condé: Färden genom Mangroven tyckte jag var urusel! Illa skriven (eller översatt) och trist. 
Haruki Murakami: Storfavorit! Norweign Wood, Hard Boiled Wonderland and the End of the world, Kafka på Stranden, Fågeln som vrider upp världen är FANTASTISKA och nu ser jag fram emot IQ84, som ligger i vänthögen.
Paul Auster: Svår och konstig men oftast bra eller i vart fall intressant. Jag har läst New York-trilogin, Månpalatset och Illusionernas bok. 

15.8.11

Institutionsruskigheter

Jag tog tag i en bok som jag haft i bokhyllan hur länge som helst. Den visade sig vara mycket bra. Jag började i går kväll och ska försöka skriva klart det här så jag kan fortsätta läsa.

Så här presenterades den av Bonniers.


Den kalla vintern 1954 hände fruktansvärda saker på internatskolan Kirkston Abbey. Händelserna tystades ner av både polis och tidningar. Nu, mer än fyrtio år senare, försöker en ung journalist avslöja vad som verkligen inträffade, men trots att åren gått är människor fortfarande rädda för sanningen... ''Händelser vid Kirkston Abbey'' är en psykologisk thriller om ondskan; om rädsla, utsatthet och hat. En kuslig och suggestiv berättelse om två pojkars hämnd på en värld som skoningslöst bryter ner den som är annorlunda. ''Det här är boken Stephen King skulle skrivit om han gått på engelsk internatskola.'' Magazine Café ''Sällan har ondskan skildrats så intensivt och förfärande.'' Helsingborgs Dagblad ''Det mest spännande jag någonsin läst. Från första till sista sidan är det så otroligt, ja nästan äckligt spännande, att man inte för en sekund lämnar boken ifrån sig.'' Falköpings Tidning


Den har några år på nacken, så det kan kanske vara svårt att få tag på den - men den är absolut värd lite möda. 


Annars har jag läst en annan mycket spännande och välskriven roman av en engelsk författare som heter Maggie O´Farrell. Jag kände inte alls till henne, men NU när jag har upptäckt henne kommer jag nog att läsa  fler av hennes romaner. 


Den finns att köpa. Bokus presenterar den så här:


En stillsam dag när Iris arbetar i sin lilla butik i Edinburgh får hon ett samtal från en psykiatrisk klinik. Iris får reda på att hennes farmor har en syster, Esme. En kvinna som Iris aldrig har hört talas om. Hon har hållits hemlig för familjen och levt större delen av sitt liv på institution, avskuren från verkligheten. Vad kan Esme ha gjort som har motiverat en hel livstid på mentalsjukhus?
I tillbakablickar får vi följa två systrar under 1930-talet i Indien och i Edinburgh, samtidigt som vi får följa Iris sökande efter svaren på gåtorna kring hennes familj och den hon själv är. 



Jag tycker inte att presentationen gör romanen rättvisa. Den får det att låta som att romanen är en vanlig lättsam roman vilken som helst, men den är mer än så. Språket är underbart och sättet att berätta lika så. Och Esme kommer jag alltid att minnas. 
Den får B B B B B



















14.8.11

Pinkerton, Love & Peace

Min Pinkertonsjal är klar. Jag är väldigt nöjd med den. Den var rolig och lätt att sticka och jag gillar den. Den blir skön att svepa om halsen när höstkylan kommer.













Nu har jag börjat på ett par vantar åt min dotter Anna.
 Det är Johanne Ländins Winter of Love Vante.







13.8.11

Gillar Guillou

Jag har gillat gillat Jan Guillou allt sedan min radikala ungdomstid då jag läste Folket i Bild/Kulturfront!

Jag har läst allt UTOM böckerna om Arn. Jag har alla böckerna, de står i hyllan och väntar. Jag vet att de är omtyckta och uppskattade av många och jag tror egentligen att jag skulle tycka om dem om jag bara kom mig för att börja.

Det är som om jag bara måste vänta in rätt tillfälle att komma igång.

Men nu ser jag fram emot den första delen i den nya tänkta romansviten om 1900-talet, Brobyggarna

Men VEM har designat omslaget? Förskräckligt gräsligt.


Jag hade önskat något mer stilrent.

På Piratförlagets hemsida presenterar de romanen såhär:


När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet
utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte
man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade
och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare.
De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer
vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till
Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin,
att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.
Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och
skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön.
Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London.
Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas
storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.
Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade
världens alla orättvisor. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara
utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga
århundrade någonsin.
Med romanen Brobyggarna inleder Jan Guillou sin nya romanserie Det Stora Århundradet.

7 september kommer den ut!

10.8.11

Äntligen Eco

NUUUUU har den kommit på svenska Umberto Ecos Kyrkogården i Prag Som jag har väntat!


Ända sedan jag läste att han höll på att skriva den har jag väntat på att få läsa den.


Så här skriver Bokus:

Simone Simonini lever ett dubbelliv. Till det yttre är han antikhandlare i Paris men bakom den stillsamma fasaden ägnar han sig åt förfalskningar av brev och andra dokument. Förfalskningar som ändrat historiens gång. På ålderns höst bestämmer han sig nu för att avslöja sanningen.

Konspirationen i Prag är en fartfylld, myllrande och oavbrutet spännande roman som utspelar sig mot en verklighetsbaserad bakgrund där frimurare, häxor, satanister och tempelriddare i 1800-talets Europa spelar huvudrollen.
Detta är utan tvekan Umberto Ecos mest spännande roman sedan Rosens namn. Han har också skrivit succéböckerna Foucaults pendel, Gårdagens ö och Baudolino.   


Den svenska utgåvan har fått samma omslag som den italienska originalutgåvan. Ganska ok - men den får mig att tänka på Jack Uppskäraren. Jag föredrar nog den Brittiska utgåvan.




Den brittiska utgåvan är väldigt snygg tycker jag.


Den amerikanska är inte lika bra...

Lustigt nog kommer romanen ut i svensk översättning tidigare än i de engelskspråkiga översättningarna.
Annars har man ju en känsla av att vi får allting sist häruppe i norr.

Även den tyska utgåvan är helt ok.


Vi var i Prag för några år sedan och passade på att besöka den gamla judiska kyrkogården:


8.8.11

Slut på semestern


Jag har lyckats brodera klart min lilla Needlebook från LHN - jag började på miniatyrbroderiet till broderisaxhållaren men upptäckte att jag vänt avigan utåt.... så då gav jag upp (för tillfället i alla fall)

Pinkertonsjalen går framåt. Den är rolig att sticka och passar perfekt framför Tv:n.











Oturligt nog lyckades jag hitta detta fina broderi på webben. Det är från det brittiska (förstås) Cobweb Design.


Det får hamna på önskelistan!




5.8.11

Det kliar i fingrarna

Därför har jag beställt nya broderier ... trots att jag egentligen har, men jag blev så SUGEN.

The Bookshelf är från Little House Needleworks - min absoluta designfavorit. Jag har broderat flera av deras broderier och har ett par till på lut...

Som bokslukare med eget bibliotek tycker jag att den passar bra.

The Dog Sampler är designad av Beth Twist of Heartstring Samplery© och jag kunde inte motstå...


Jag har upptäckt att jag är svag för hus? Jag fastnar ofelbart för broderier av hus..och så med text förstås, det gillar jag.


Jag håller på med en alldeles egen design också - det får bli en överraskning till dess den tagit lite bättre form - det gäller ju att ha tid.


Dessutom ska jag sy lite också jag har köpt tyg för att sy besticksgömmor för silverbesticken. 


Jag har köpt broderierna från Storbritannien, webbutiken  Sew and So tror jag har allting. En av mina favoritbroderishopar!


Det är livsfarligt att gå in och titta. Enkelt att beställa och snabb leverans.

2.8.11

Hundmöten



Även om vår egen vovve var hemma träffade vi på andra vovvar under vår semester...