17.3.12

WOW - en ny Patrick WhiteEn av mina absoluta favoritförfattare Patrick White har tyvärr varit död i över 20 år, men NU kommer en opublicerad roman snart.

Det är det australiensiska förlaget Random House Australia som snart ger ut The Hanging Garden.


Här är länk till Booktopia där man kan läsa om den och beställa den. Fraktkostnaden är dessvärre dyrare än själva boken, men det är det värt.

Romanen handlar om två barn som träffas under andra världskriget sedan de förts till Sydney för att slippa ifrån krigets fasor.  Flickans mamma blev avrättad i grekiskt fängelse och pojkens mamma omkom under Blitzen. Romanen följer dem i deras strävan att försöka hitta en tillvaro åt sig i krigstidens och Patrick Whites barndoms Sydney. Boken slutar då Sydney nås av nyheten om fred och barnen måste finna sig i den oundvikliga - att de måste skiljas åt.

Patrick White lade boken åt sidan här och vi kommer aldrig att få veta hur han tänkt avsluta romanen, men det gör inget.

En vän på Goodreads som läst den är fullständigt lyrisk - ett mästerverk säger han.

Spännande är det i alla fall.


Patrick White fick nobelpriset i litteratur 1973.


Hans hus i Sydney


Vill man läsa hans FANTASTISKA romaner på svenska får man leta på bibliotek eller antikvariat. Kanske det är dags för en nyutgivning! (bara ett tips)

Här är bibliografi (från Wiki):

Novels
Short story collections

 Dessutom har han skrivit en hel del dramatik och en självbiografi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar