31.12.10

Årskrönika 2010

I december var Bokåret 2010 snart slut. Nu väntar ett nytt härligt läsår!
I november behövde man pigga upp sig...

Läste årets Augustprisvinnare i oktober
I september äntligen klar med min Riva-jacka
Sommarsegling till St Petersburg i juli, Vinterpalatsets bibliotek
Tokig mås lade ägg i mastkranen på båtvarvet i maj
I april fick vi sälja Dante. Sorgligt, men det gick inte att ha hundarna tillsammans. 
Min första spetssjal - Travelling woman i mars.
Minns ni OS-mössan? Februari
Mycket snö var det även i januari.







Bröllopsyra i juni










Läste i augusti en av årets bästa böcker

30.12.10

LÄSUTMANING 2011

Fortfarande är högen med gamla förut inköpta olästa böcker lika stor.... Jag gillar inte att bestämma i förväg vad jag ska läsa och så vill jag ju läsa nya böcker också, så nu har jag hittat en lagom utmaning.

Läs 37 av dina gamla olästa böcker (inköpta FÖRE 1 december 2010) under 2011.

Du kan delta antingen via LibraryThing.

eller på bloggen Challenge: 37 old books in 2011 Följ med, läs, skriv och tyck - på svenska eller engelska.

Annars är jag också med i gruppen 100 Books in 2011 på Library Thing.

27.12.10

Dansk spänning

Michael Katz Krefeldt romandebuterade med den kritikerrosade spänningsromanen Før stormen, 2007, vilket gav honom Det Danske Krimiakademis debutantpris. Den finns inte översatt till svenska såvitt jag vet.


Det gör däremot Pans hemlighet som kom förra året. 


Också den fick bra kritik. Jag blev nyfiken, men ville gärna läsa dem i ordning. Min mor var snäll och köpte dem åt mig i Danmark. Så nu blir det dansk spänning på danska.


(Det är inte så knepigt som det låter eftersom jag talar och läser danska relativt obehindrat)





26.12.10

Julstickat

Vovvevantarna äntligen klara. Yngsta dottern ville ha dem.



Började på Summer Flies Sjal i Rowan Revive

21.12.10

Några av mina bokfavoriter

Av alla lästa böcker i år är det några som jag kommer att minnas. En av dem är Norrlands svårmod av Therése Söderlind. Jag har läst om den på lite olika håll men den har inte alls fått den uppmärksamhet den förtjänar. Den är spännande och gripande. Det är ingen deckare eller thriller i vanlig mening, men det är svårt att sluta läsa. Det är också svårt att inte bli berörd och ibland illa berörd av huvudpersonens berättelse. Vi får följa henne som 7-åring, 13-åring och vuxen.



Jag hade glädjen att upptäcka en ny favoritförfattare också -  William Brodrick. En munk som sadlat om till advokat som skriver om en advokat som blivit munk. Fader Anselm kan inte låta bli att engagera sig i människor och deras problem. Händelser under Andra världskriget (The Sixth Lamentation) eller under Första (A whispered name). Hans tredje Gardens of the dead ska jag njuta av i jul. 



Om man vill rysa lite kan jag rekommendera Dark Matter av Michelle  Paver. Ett forskningsprojekt som inte riktigt blir som det var tänkt. Ensam i den arktiska kylan och natten....eller?

20.12.10

SOPSORTERING

Efter jul kommer inte påska utan först nyår och då är det ju dags för nya tag och nyårslöfte. Jag har nu efter en tid av dåligt samvete och allmän uppgivenhet bestämt för att återigen böra SOPSORTERA ordentligt. Jag vet bara inte riktigt HUR jag ska lyckas med logistiken... Papper, tidningar, mjuk plast, hård plast, glas, komposterbart och brännbart. VAR ska jag ha allt???

Tar tacksamt emot tips!

19.12.10

Jag kunde inte slita mig!

Mitt i julstöket fick jag plötsligt lust att blogga lite igen. Jag ska jobba i morgon men sedan ska jag vara ledig. Det ska bli sååååå skönt.
Läsa, sticka,promenera och så förstås pyssla inför helgen.


Jag har stickat mössor en ugglemössa till min dotter och en Robin till mig.

22.11.10

Currywurst - inte så god som jag trodde

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig. Jag har läst flera översvallande recensioner och flera läsare har tipsat om den i cyberrymden och bland annat skrivit att den skulle vara rolig, fantastisk och underbar.

Tja, rolig vet jag väl inte precis och varken särskilt underbar eller fantastisk.

Vi får genom författarjaget träffa Lena B, nu gammal och blind, som "upptäckte" currywursten. Hon berättar om sitt liv men det tycks mest ha utspelat sig i hennes lägenhet. Vi får höra mycket om Bremer - hennes älskare, en del om hennes man, lite om kriget och livet efter, och så småningom kommer historien fram till själva currywursten.

Det var inte alls den myllrande, slingrande berättelse jag trodde det skulle vara men helt OK.

16.11.10

William Brodrick


Tänk vad underbart det är när man upptäcker en NY författare. William Brodrick är i och för sig inte särskilt ny. Hans första roman The Sixth Lamentation kom 2003, The Gardens of dead 2006 och The Whispered Name 2008. Den enda som hittills översatts till svenska är den första, Den sjätte klagosången.

2011 kommer en till, The Judas Window




Huvudperson är Fader Anselm, en före detta advokat som blivit munk. Han är ingen detektiv men han löser gåtor. Gåtor som har sitt ursprung i händelser tillbaka i tiden och som har påverkat människor under alla år. Den första boken handlar om Andra Världskriget, den tredje om Första Världskriget.  Den andra boken, som jag nu går och väntar på från Bookmooch, låter mer som en traditionell thriller men är säkert full med moraliska dilemman, mänskliga tillkortakommanden, relationer, och spänning förstås. 


William Brodrick har precis som Fader Anselm bytt liv - men tvärtom - från att ha varit munk lämnade han kommuniteten för att bli advokat. Klicka på rubriken så kan du titta och lyssna på honom.



13.11.10

Paket - igen!!!

Tack Svartanova för det fina proppfulla gröna kuvertet. Posten måste ha undrat över alla dess knökfulla gröna kuvertpåsar som skickats hit och dit över landet.


Två fina böcker fick jag: Misterioso av Arne Dahl, den första i hans dekalog som Svartanova älskar men som jag inte riktigt kommit mig för att läsa. Det ska bli spännande. Steamed av Katie McAlister. Jätteroligt. Jag har inte läst så mycket i genren Steampunk men gillar det jag har läst och ville gärna prova mera. (Jag fick ju också fin bok av Zachan).

Sen fick jag fruktkarameller, två påsar med spännande kryddblandningar och två påsar te. Jag ska prova det ena i kväll (Villa Giacomina) - det lät så himla gott APELSIN, PEPPAR & KARDEMUMMA. Jag ville inte öppna påsen innan jag haft tid att fotografera.  Det andra låter också jättegott (Kälbyblandning):  blåbär, citrus, rabarber,nypon, ljung & jasmine! En fin teburk fick jag också, men innehållet var till vovven - hembakat hundgodis!
Sist men inte minst CHOKLAD!


Extra roligt är det förstås att ha fått en ny bloggkompis!
Klicka på dagens RUBRIK så kommer ni dit!



Jag känner mig härligt bortskämd! 

9.11.10

Det snöar!

Jag blir lika barnsligt förtjust varje år!

Tänk förra året....


För övrigt mina bytesvänner - NU är paketen på väg!

8.11.10

Paket, Semesterläst och lite annat.


Först vill jag tacka PERNILLA för härligt paket i Pocket & Prasselbytet. Te - Höstglöd, karameller, choklad, Thriller av William Gibson som jag inte har läst OCH ett fantastiskt broderad fodral. Visst blir man glad av den?

Sen tänkte jag berätta att jag under min semestervecka hunnit läsa
- The Arsenic Labyrinth av
- The Magicians av Lev Grossman
- The Gallows Lane av Brian Mc Gilloway och lyssnat på en jättehärlig inläsning av
- The Sixth Lamentation av William Brodrick.

The Magicians och The Sixth Lamentation var fantastiskt bra! De andra två var helt ok deckare.






Medan jag lyssnade hann jag brodera lite. Det går inte fort men det går framåt. Jag bestämde mig för att brodera texten på svenska i stället för på engelska. Så det kommer att stå "Så Grön och grann i Stugan Tra la la la la la la la" i stället för "Tis the season to be Jolly Fa la la la la la la la"




För övrigt MINA BYTESVÄNNER har jag ordnat allt till er. Nu ska jag bara packa i de gröna kuverten och sedan lägga på lådan i morgon. Ni får ge er till tåls lite till...

29.10.10

Semesterläsning


Mina flickor och jag ska åka till SOLEN på semester under höstlovet. Nu gäller det att ladda resväskan med härlig läsning. Några deckare blir det någon fantasy och kanske någon "vanlig" roman - få se...

27.10.10

Jag lutar också - Tomas Sjödin







Jag har precis avslutat Tomas Sjödins krönikesamling Jag lutar åt Gud. Jag har läst alla hans böcker och ibland krönikor i en eller annan tidning. Han har ett alldeles speciellt tilltal. Öppenhjärtig och privat utan att vara utlämnande och gränslös. Han delar med sig av så mycket viktiga tankar och iakttagelser. Inte minst när han delat med sig av familjens speciella situation. Jag har gråtit och smålett om vartannat.

Jag tycker att han allt som oftast lyckas med att få läsaren att stanna upp, fundera och fokusera på vad som egentligen är livet.

Tack för det!

26.10.10

Currywurst



Åh, vilken trevlig kväll vi hade igår! Alla var där utom M som fått hastigt förhinder. Gott te och en fantastiskt mumsig äppelkaka. Jag hade valt Uwe Timms Upptäckten av Currywursten att läsa till nästa träff om en månad ungefär.

Jag ser fram emot att läsa den, den får följa med på semestern.


Lasse Ekstrand i Gefle Dagblad skrev bland annat "...Egentligen handlar det nog om vikten att sätta krydda på det bleka vardagslivet, för att klyscha till det. Leva passionerat, våga välja livets starka smak framför att fega och nöja sig med den tunnaste vattenvälling, symboliskt uttryckt..."

25.10.10

Pocket och Prassel och Påhitt

Hej mina hemliga bytesvänner. Jag har försökt att svara på alla (!) frågor. Kanske ni får lite tips och ideer?

* Vilken genre eller författare gillar du bäst? 
Brittiska författare står högt i kurs. Jag läser gärna deckare, sf och viss fantasy. Jag har inte läst de fantasyförfattare som överöser oss med böcker. Jag blir liksom trött på dem innan jag ens har börjat. Men jag tycker också om att läsa samtida skönlitteratur.

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Steampunk skulle jag vilja läsa mer av och poesi.

* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Leif GW Person, Hertha Müller, illa skrivna svenska deckare, chic litt

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt? 
Flera... och jag tror jag har allt.

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Här på bloggen har jag en lista över årets lästa. Annars finns jag på Boktipset.nu (sök på mitt namn)

* Annat litterärt, värt att veta..?
Gillar allt med bok och biblioteksanknytning. Bokmärken, bokstöd, vykort med citat, författarmuggar, penguinhanddukar - you name it
* Vad äter du för godis?
Hårda syrliga karameller och mörk choklad

* Naturgodis - ätbart eller inte..? 
INTE!!!* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Både och. Tycker inte om smaksatt kaffe men gillar alla sorters te bara de inte är allt för parfymerade.
* Hobby? 
Förutom boksamlandet - stickning, broderi och lapptäcke.

* Favoritfilm? 
The Queen, Shine, Sagan om ringen, Alla Tim Burtons filmer, 

* Favoritmusik?
Älskar allt utom schlager och hårdrock och experimentell jazz

* Stjärntecken? 
oxe


Favoritfärg? 
grön, blå, orange

* Samlar du på något?
böcker och boksaker, teburkar och tesaker

SELMAkväll

I kväll är det dags igen för vår bokcirkel SELMA. Det är så härligt att få träffas och prata böcker och livet och annat. Jag hoppas alla kan komma för nu var det längesedan vi var samlade allihopa.

Tills i kväll har vi läst Sigrid Combüchens roman Spill - En damroman. Det ska bli spännande att höra vad de tycker om den.
I gårdagens SvD var en intervju med henne om boken. Klicka på bloggrubriken så hittar du den.

Jag tyckte om den. Jag har svårt att beskriva vad den egentligen handlar om men det gör inget. Jag var förtjust. B B B B 

24.10.10

Med ett småleende...


Jaaa, vad ska man säga... Jag kommer på mig själv med att läsa boken med ett allt större leende på läpparna. Jag ler egentligen inte ÅT honom utan MED honom.

Försynt, godhjärtad, förnöjd, godtrogen, naiv, prudentlig, tråkig och helt osannolik.

Lite Forrest Gump över det hela.

Jag blir glad av att läsa om bibliotekarien, hoppas Du blir det också.

Han gör världen lite bättre helt enkelt.

Klicka på bloggrubriken så kommer du till Christer Hermanssons hemsida och där kan du njuta av sången!

23.10.10

Bokbloggarnas litteraturpris?

Här  är mina nomineringar till årets Bokbloggarnas litteraturpris.
    5p -   Syndaflodens år av Margaret Atwood 
      4p -  Vanessa och Virginia av Susan Sellers
                   3p -  Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger
2p -  Tystnaden i bruset av Patrick Ness
1p -  Kyrkogårdsboken av Neil Gamain

Varken om böcker eller stickning

I morgon söndag är det FN-dagen. Jag kan inte påstå att jag särskilt har uppmärksammat den sedan barnen gick i lågstadiet. Men det kanske är dags. Genom Svenska FN förbundet går 3 kr 50 öre för varje köpt FN-bakelse till minröjningsarbete. DET ÄR ETT VIKTIGT ARBETE.

Läs mera på Bakelsebloggen!