31.1.11

Lyssna

Nu kan man sedan några dagar lyssna på Benght Ohlssons roman Kolka som radioföljetong på Sveriges Radio P 1.



Men of Britain


Men of Britain
Originally uploaded by Phil Bradley

Book allowance


Book allowance
Originally uploaded by Phil Bradley

Engelsmännen kämpar för sina bibliotek!!

Porträttlikt eller

Till vänster ett porträtt av Thomas Cromwell målat av Hans Holbein den yngre 1532 och till v'nster skådespelaren James Frain som Thomas Cromwell i BBCs dramatisering The Tudors. 


Jag såg aldrig serien när den gick på TV men nu har jag beställt första säsongen på DVD (rea) och ser mycket fram emot att få sjunka djupare in i den Tudorianska (!?) eran.

Jag är snart klar med Wolf Hall så jag känner mig ganska bekant med Henry, Anne Boyleyn, Cromwell, Wolsey och alla andra.

Thomas Cromwell föddes i Putney 1485 och avrättades av Henrik VIII i Towern 1540. Han var en av de viktigaste statsmännen under Henriks styre och var drivande i frågan om kungens självständighet gentemot Påven. Han hamnade i onåd när han lade sig i Henriks äktenskapsplaner med fjärde hustrun och anklagades för högförräderi och avrättades.

Thomas ska inte förväxlas med Oliver Cromwell, också han engelsk statsman men på 1600-talet.

30.1.11

Matrevolution

Innehållsrik och lättförståelig om hur vi äter mat som är farlig för oss - och hur det kunde bli så. För mig som tidigare läst om LHCF, GI, Stenåldersmat mm är det inte direkt några nyheter, men teorierna är väl presenterade här.

Viktig och läsvärd.

Den får B B B B B

29.1.11

Oj oj oj så mycket att läsa...

Jag har fortfarande inte fått Louise Welsh bok från Library Thing Early Reviwers, men så fort den kommer ska jag läsa och recensera.






Jag väntar på ytterligare en från LER,  Scarlett Thomas Our Tragic Universe, den ska bli jättekul att läsa och recensera.



Sen ska jag ju läsa våran SELMA-bok. Anne Tylers Och var hör du hemma?

Sen ligger det högar här hemma med väntande böcker av alla de slag. Jag ska ju läsa både Sarah Bakewells och Jenny Diskis böcker om Montaigne .. och Montaigen själv.


Sen har jag ju fullt upp med den FANTASTISKA romanen Wolf Hall om Thomas Cromwell.

27.1.11

Svenska Deckare

Det är svårt att navigera rätt i den flod av svenska deckare som översköljer oss. Jag känner att jag nästan inte ens orkar bry mig om vad som ges ut. Jag har någon sorts förutfattad mening om att det är dravligt och dåligt. Det är dessutom som att det är samma deckare som ges ut om och om igen. Den enda som jag just nu känner mig lite nyfiken på är Furioso av Carin Bartosch Edström. Kanske.....att det är en frisk fläkt? Det återstår att se.

Annars finns det ju gamla godingar som man kan ha missat. Jag har redan berättat att jag var väldigt skeptisk till Arne Dahls deckare. Men allteftersom jag har läst om dem har jag blivit nyfiken.

Jag läste för ett par dagar sedan klart den första i serien, Misterioso, och jag har fått mersmak. Jag tyckte att det tog ett litet tag att komma in i boken och få grepp om personerna och intrigen men sedan var boken riktigt bra. Det är ibland svårt för mig att sätta fingret på vad som gör en bok bra eller dålig. När det gäller Misterioso så tyckte jag om språket. Levande och snärtigt och ibland krävande för läsaren. Jag tycker om när man som läsare måste tänka själv. Jag tyckte om tonen i den, lite noir, lite mörkt och dovt, bluesaktigt. Jag tyckte om personteckningen - jag ser fram emot att få lära känna personerna närmare. Av mig får Misterioso B B B B B

Så ni som ännu inte har upptäckt dekalogen (10 böcker) Ni har något att se fram emot!

Läs här vad andra bloggare skriver om svenska deckare och Arne Dahl



26.1.11

Montaigne

Det är roligt att det nu, när jag har upptäckt Montaigne genom Sarah Bakewells bok How to Live, kommer ytterligare en ny bok om honom eller i alla fall delvis om honom. Jag tänker förstås på Jenny Diskis roman Till den Skrivande Kvinnans Försvar. 

Den handlar om Marie de Gournay som blev besatt av Montaigne och så småningom kom att stå honom nära och förvaltade hans essääer. Mottagandet har varit lite blandat I dag i Gefle Dagblad är recensionen inte precis översvallande.

Jag är i vilket fall väldigt nyfiken på romanen och ser fram emot att läsa den.

25.1.11

Sååå fin

Jag beställde Yoko Ogawas roman En gåtfull vänskap för att jag tyckte den verkade intressant. Den kom med posten idag och jag kan ju tala om att om jag hade sett den i affären så hade jag köpt den nästan utan att bry mig om innehållet. Den är såå LITEN och fin. Som en fin inbunden bok i miniatyr - helt oemotståndlig.

Jag är väldigt svag för böcker som i formgivning och utseende har det där lilla extra!


Jag gillar t.ex fint papper, annorlunda format, citat i början av kapitlen, bokmärksband,(eller vad det kan heta) illustrationer och..ja ni förstår.



Hoppas jag blir lika förtjust i insidan!

24.1.11

Historisk läsning

Thomas Cromwells och Henry VIIIs England. Den bästa engelska romanen om England.

Spännande och bra hoppas jag.


Här kan du läsa om bloggar om historiska romaner

23.1.11

Liten halsduk med volang


Det blev inte alls bra med stickningen av tunikan, så jag ledsnade. Började i stället på en liten halsduk i silkegarnet Elisabeth Lavold Silky Tweed - jättehärligt. Jag hittade mönstret i boken Sticka Mera av Eva Wincent och Paula Hammerskog. b

Men men...jag vill ju gärna ha den där tunikan så jag börjar om från början med nya provlappar...

21.1.11

Ny deckarbekantskap

Jag fick i höstas i ett hemlispaket boken Misterioso av Arne Dahl. Av någon anledning har jag aldrig brytt mig om att läsa hans böcker. Det blev inte av när den första kom ut och inte senare heller. Allt eftersom åren gått och fler och fler böcker i serien kommit ut har jag blivit nyfiken. Så jag blev glad när jag fick den första. Nu har jag börjat läsa den och det var en positiv överraskning. Spännande, välskriven med intressanta personer och lite dov mörk ton som jag tycker om. Det känns himla härligt och veta att jag har tio böcker till att se fram emot!

1. Misterioso (utkom 1999, utspelar sig 1997)
2. Ont blod (utkom 1998, utspelar sig 1998)
3. Upp till toppen av berget (utkom 2000, utspelar sig 1999)
4. Europa Blues (utkom 2001, utspelar sig 2000)
5. De största vatten (utkom 2002, utspelar sig 2001)
6. En midsommarnattsdröm (utkom 2003, utspelar sig 2002).
7. Dödsmässa (utkom 2004, utspelar sig 2003).
8. Mörkertal (2005, utspelar sig 2004).
9. Efterskalv (2006, utspelar sig 2005).
10. Himmelsöga (2007, utspelar sig 2006).

Läs vad andra bloggare skrivit om Arne Dahl

20.1.11

Yoga sockor


Nu är de klara! Enkla och roliga att göra. Det blir nog flera. 

19.1.11

Bibliotekstjuven

sänds ju i kväll igen. Jag satt och skruvade på mig och hade nästan ont i magen när jag tittade på första delen. Det var så fruktansvärt obehagligt med hans sätt att försöka vara någon annan än den han var.

Jag fick tips om att en gammal dokumentär om den verklige Bibliotekstjuven ligger ute på SR P1, så jag har suttit och stickat och lyssnat. Väldigt bra. Gå in på Dokumentärredaktionen, så hittar du den i ett fönster där.

18.1.11

How to live?

Vilken bok!

Underhållande, tänkvärd, lärorik och alldeles, alldeles underbar!





Och vilken man!

17.1.11

Himmel vad dåligt!

Jag har läst ut Himmel av Torbjörn Flygt. Det var årets första SELMA-bok, min bokcirkel alltså. Jag hade själv inte valt att läsa den. Jag har läst tidigare läst Verkan av honom och även om den var ok, så gav den ingen mersmak. Det gjorde verkligen inte Himmel heller. I början tyckte jag den var lite smårolig. Torbjörn Flygt har onekligen en viss blick för vår tids absurditeter. Allteftersom jag fortsatte läsa desto mer less blev jag. Inga riktiga människor, bara karikatyrer, ingen spänning, inget engagemang, ingen historia, ingenting helt enkelt. Bara platt, tomt och innehållslöst.

Av mig får den B B B B B

14.1.11

Perfekt utmaning för mig

Ravelry finns denna grupp som passar mig perfekt i år. Sticka 12 saker under 2011av garn du redan har hemma. Ett projekt i månaden - perfekt!

Jag håller fortfarande på med min tröja - kanske jag skulle ta tag i något litet för att hinna göra klart något nu under januari. Jag vill ju gärna kunna fylla i en ruta.

image title

13.1.11

Tänk... om The Help eller Niceville

hur det var... och kanske fortfarande är på sin håll. Jag har lyssnat klart på The Help av Kathryn Stockett. På svenska har den fått den fåniga titeln Niceville. Det är tidigt 60-tal och vi befinner oss i Jacksonville, Mississippi. I boken turas tre kvinnor om att berätta. Det är Aibileen, hembiträde eller "Help" som det heter där, hos en vit familj.  Det är Miss Skeeter, en ung vit medelklasskvinna och det är Minnie, också hon "Help". Jag ska inte avslöja vad som händer, men boken skildrar kvinnorna, deras liv och vardag och därmed också en tid som känns otroligt avlägsen.
Jag tyckte mycket om den, den är fängslande, rolig, sorglig, intressant och lättläst. Kvinnorna känns levande och det är riktigt roligt att då och då förfasa sig över de vita kvinnornas inställning till sina hembiträden.

Den får B B B B B
 För övrigt håller den på att bli film.

12.1.11

Knastertorr klassiker

Jag har läst klart Glaspärlespelet av Herman Hesse. En märklig roman. Man får följa historen om den man som så småningom blir Spelmästare i ett fiktivt framtida land. Romanen handlar trots det inte så mycket om personen utan mer om samhället han lever i, om ideer, historia, musik och matematik. Alla dessa ämnen och områden som strålar samman i Glaspärlespelet.

Spåelet förklaras aldrig, man får aldrig veta vad det går ut på. Jag tror inte spelet går ut på just någonting, utan att det är ett sätt att förhålla sig till omvärlden och livet.

Romanen är på många sätt fascinerande men inte särskilt fängslande. Bitvis är den riktigt torr och rent ut sagt tråkig och märkligt livlös. Romanen bjuder läsaren motstånd men den är väl värd att kämpa med.

Gläaspärlespelet får B B B B B

9.1.11

SR:s Romanpris 2011



De nominerade 2011 är.......

......
Magnus Florin: Ränderna
Beate Grimsrud: En dåre fri
Kristina Sandberg: Att föda ett barn
Oline Stig: Jupiters öga
Aino Trosell: Hjärtblad
Peter Törnqvist: Kioskvridning 140 grader
 Måndagen den 7 mars kl. 18.15. presenteras vinnaren.

Tyvärr har jag inte läst någon av dem men jag är sugen på Beate Grimsrud och Oline Stig!

6.1.11

Om Estland - Utrensning

Jag har precis avslutat Utrensning av Sofi Oksanen. Jag började på den för ganska längesedan och även om jag tyckte den var bra så blev den liggande länge.

Det är en ganska otäck och deprimerande berättelse om levnadsförhållande i Estland under och efter andra världskriget. En sorglig släkthistoria nystas upp.

En läsvärd och viktig bok.

Den får B B B B B

5.1.11

Årets första läst - Room av Emma Donoghue



Emma Donoghue nominerades till Bookerpriset för romanen Room, på svenska Inlåst. Hon fick inspiration från fallet med mannen Fritzl som höll sina barn inspärrade.

Jag hade förväntat mig mera av en spänningsroman. Jag visste att läsaren får historien genom pojken Jack, men jag trodde inte att romanen helt och hållet tar form genom Jack.

Trots att den inte är någon spänningsroman så är den spännande på så sätt att man gärna vill veta mer - vad kommer att hända?
Jag  blev också väldigt förtjust i pojken Jack och hans syn på världen.

Romanen ger oss tillfälle att reflektera över vilka vi är och hur vi ser på det som finns runt omkring oss.


Den är väl värd att läsa och jag kommer att minnas den även om den inte kommer att tillhöra mina favoriter.  Den får oss att reflektera över oss själva och vår syn på vår omvärld.

Den får B B B B B 





2.1.11

Hermann Hesse


Jag har börjat läsa årets första roman. Det är en av mina riktigt gamla hyllvärmare. Jag köpte den någon gång i början på 90-talet och har sedan aldrig läst den. Nu när jag har börjat undrar jag faktiskt varför. Den är mycket fascinerande. Kanske inte precis lättläst men härligt språk - och framför allt - filosofi, musik, matematik, historia och ideer. Trots att den är snart 60 år gammal känns den modern.

Jag citerar "Vid vissa tider var det mycket populärt att tillfråga kända personer om dagsaktualiteter.....varvid man exempelvis lät namnkunniga kemister och pianister uttala sig om politik, berömda skådespelare, balettmästare, idrottsmän, flygare eller författare om fördelen med det ogifta ståndet, de sannolika orsakerna till ekonomiska kriser etc."

På Wikipedia kan man läsa:

"Glaspärlespelet är en roman skriven av Hermann Hesse utgiven 1943. Glaspärlespelet är att betrakta som Hermann Hesses Magnus Opus och antagligen den största anledningen till varför han erhöll nobelpriset i litteratur 1946.
Handlingen utspelar sig vid en inte angiven tidpunkt i framtiden i det fiktiva landet Kastalien där en intellektuell elit driver skolor och universitet i en klostermässig stil och anda. Kastalien är ett land (också kallat provins) lokaliserat i ett större land, där det stora landet utanför får symbolisera det världsliga, med krig, maktkamp, politik, sex och så vidare, och Kastalien får symbolisera det intellektuella och filosofiska.
Unga, begåvade pojkar väljs ut ur befolkningen och sätts i Kastaliens skolor där de lär sig om konsthistoria, filosofi, språk, litteratur och, kanske framför allt, musik. Att bli utvald är en stor ära, och det ses som ett misslyckande och en skam om en pojke inte klarar av skolan och det isolerade livet i Kastalien. I Kastalien ägnar de sina liv åt studier, konst och musik, och målet, kronan till alla dessa ämnen, är glaspärlespelet.
Hesse ger bara ytliga och metaforiska beskrivningar av hur detta spel går till rent praktiskt, men det står klart att det är ett slags "lingua universalis", ett språk eller spel som binder samman alla konsterna och vetenskaperna till en gemensam uttrycksform. "Dragen" i spelet kan gå från ett musikstycke till en matematisk formel, eller från en filosofi till en planets bana i rymden.
Spelet är det ultimata testet på kunskap och känsla för skönhet, vilket är det enda man ägnar tid åt i Kastalien. Spelet är också en av få sysselsättningar där de intellektuella får vara verkligt kreativa, något som annars inte tillåts i någon stor utsträckning. Idén bakom detta spel har en viss teosofisk karaktär.
Boken är utformad som en biografi över Joseph Knecht som läsaren får följa från pojke till gammal, från nyantagen kastalian till "Magister Ludi", mästare i glaspärlespelet, och slutligen hans död. Under sitt liv brottas Knecht med frågor om livet, och huruvida Kastalien (det enbart intellektuella-filosofiska i livet) är den rätta vägen att gå, och om inte världen utanför (det kroppsliga-världsliga i livet) har något värde. På så sätt är det en bildningsroman
Det finns också starka filosofiska element och frågor, som vad värdet på kunskap är, vad skönhet är, vad sanning är, och så vidare. Som många andra av Hesses romaner, som till exempel Siddharta och Stäppvargen, innehåller även Glaspärlespelet starka kopplingar till buddhistisk filosofi och österländska praktiker; meditation och andningsövningar är en viktig del i kastalianernas liv, och en mycket stor inspiration för Joseph Knecht är kinesisk litteratur och filosofi."

1.1.11

Årets första - Summer Flies


Här är min sjal Summer Flies av Donna Griffin. Jag hade hoppats få den klar förra året....

...men orkade inte riktigt i går kväll.

Jag är i alla fall nöjd med den.

Den är stickad i Rowan Revive och det gick åt ganska precis tre nystan.

Mönstret finns gratis på Ravelry.