|
Del 1 |
Det är roligt att få tag i böcker som, förutom att de är spännande, ger kunskap och väcker nyfikenhet.
Berättelsens Ängel av J
akob Sverker är en sådan. Det är den första delen av en trilogi som författaren kallar
Europatrilogin. De följande heter
Heidenstams misstag och
Äventyrliga hjärtan och de ligger och väntar i bokhyllan. På Jakob Sverkers
hemsida kan man läsa att han själv kallar det han skriver för filosofisk spänning och det är en träffande beskrivning.
|
Del 2 |
Förutom att det har varit väldigt roligt att läsa boken har jag haft stor glädje av författarens podcast
Äventyret Europa. Där berättar Jakob Sverker om bakgrunden till trilogin, om inspirationen till huvudpersonen och mycket annat som återfinns i böckerna. Att lyssna på den ger hela berättelsen en annan dimension och bidrar till en djupare läsupplevelse. I podcaster kan man också lyssna på böckerna som följetong. Hittills har det bara kommit fyra avsnitt men jag hoppas han fyller på med flera snart!
Så här beskriver
Jakob Sverker trilogin
"Trilogin består av tre politiska och filosofiska spänningsromaner: Berättelsens ängel, Heidenstams misstag och Äventyrliga hjärtan. De handlar om konfrontationen mellan den auktoritära, nynazistiska rörelsen Förbundet för Europas frihet, med anspråk på att härska i Europa, och Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Paris, Carl-Henrik Wiberg. Till sin hjälp får Carl-Henrik marknadsassistenten Madeleine Raeder som gör kometkarriär på ett stort franskt företag. Utan att inledningsvis veta om det bär hon även på en hemlighet rörelsen vill komma över."
|
Del 3 |
Det tog lite tid att komma in i handlingen, förutom huvudpersonerna Carl-Henrik Wiberg och Madeleine Raeder, rör sig flera andra ut och in i handlingen och man förstår att allt hänger ihop på ett eller annat sätt men inte hur. Som läsare får man många pusselbitar att sitta och fundera på innan man börjar ana hur de hänger ihop.
Men boken är inte bara spännande och välskriven utan är också sprängfylld av litteratur, historia och filosofi. Jag har bland annat blivit nyfiken på och varit tvungen att läsa på om Walter Benjamin (tysk filosof mm) och om René Char (fransk författare). Dessutom är Carl-Henrik Wiberg en mycket trevlig bekantskap.
Det är inte det att romanen utspelar sig i Paris utan det är hela det sätt på vilket den är skriven som gör att den känns väldigt osvensk och faktiskt lite omodern och det är INTE något negativt utan tvärtom bara väldigt upplyftande och uppfriskande.
Berättelsens Ängel får
B B B B B och jag kastar mig nu omedelbart över del 2, Heidenstams misstag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar