26.11.16

November-uppdatering

Jag är ju fortfarande sjukskriven och man kanske kunde tro att jag skulle ha tid och lust att blogga men det har jag inte haft. Men just idag kände jag att det var dags. Jag tittade igenom min virtuella bokhylla på Goodreads och mindes att jag faktiskt har läst TRE fempoängare under november. (Läsa har jag i alla fall orkat...)

Nummer 1

Den 12:e i serien om (numera före detta) Chief Inspector Armand Gamache och hans vänner och invånare i den lilla hålan Three Pines.

Om man gillar kriminalromaner som är mer än bara en kriminalgåta ska man läsa serien. För att ha riktig behållning måste man nästan läsa dem från början. Tyvärr är inte alla översatta till svenska än men de sex första finns i alla fall.

Den här är en av mina favoriter. Flera parallella gåtor som slingrar sig hit och dit och man förstår ju att de på något sätt hänger ihop men hur? Perfekt när man har tid för långläsning eftersom det är omöjligt att lägga ifrån sig sluta.

Den får B B B B B 



Nummer 2

Den senaste av en av mina absoluta favoritförfattare! Fantastisk!
Konstig och egensinnig och alldeles alldeles underbar särskilt för en litterärt intresserad anglofil.


Syskonen Bronté spelar en stor roll och så också JRR Tolkien och faktiskt dyker också CS Lewis upp.

En riktig fantasi med mysterier och tidsresor.

Den får också B B B B B 






Nummer 3

Jag blev påmind om den här som jag köpte och läste när den kom ut 2009 och började läsa om den.

Mycket klokt och tänkvärt! Christopher Jamison är benediktinermunk i ett kloster i England och har skrivit om hur klosterlivet (enligt Benedikts regel) kan hjälpa oss utanför till ett lyckligare liv.

Viktig läsning för oss som tycker att världen snurrar för fort och att vi därför riskerar att tappa bort oss.

Den får också B B B B B 







Det här får räcka för den här gången. Nu är det dags att pynta för Advent. Apropå att det snurrar för fort så tycker jag i år att julhysterin har slagit till alldeles osedvanligt tidigt. Det är ju faktiskt inte ens första advent ännu. Och det är ju inte heller så att julen börjar nu. Och julen handlar faktist INTE om att köpa, shoppa och konsumera.


Adventsretreat



16.10.16

Ny deckarbekantskap med mersmak

När jag senast var i Uppsala och tog en sväng in på favoriten the Uppsala English Bookshop fick jag syn på Death at Whitewater Church på ett bord.

Huvudperson är advokaten Benedicta O´Keefe och handlingen utspelar sig på halvön Inishowen längst upp på norra Irland (inte Nordirland).

Intressanta personer, spännande miljö och historia. Särskilt nutidshistorien. Konflikten i Nordirland ligger inte så många år tillbaka i tiden.

den får B B B B




Boken är den första i en serie. Och jag såg av en händelse att den andra - Treacherous Strand - nyligen kommit ut. Den ligger på önskelistan!

















12.10.16

Tid för vila och att läsa och sticka


Half-hansel sjal
Jag är sjukskriven (igen). Det är inte roligt att inte må bra. Jag är väldigt trött och behöver lugn och ro, fast jag har haft  lite svårt att varva ner.

Jag har dubbelsidig svår tinnitus, Menieres sjukdom på höger öra, värk i kroppen och jobbiga stressreaktioner och det blev för mycket att jobba heltid. Nu får jag vara hemma ett tag och sen ska jag väl försöka jobba 50 % och så får vi se.


Fingervante
halsvärmare

Höstkudde
Det är ju tur att jag gillar att läsa, sticka och pyssla för det mår jag så bra av. Nu hinner jag med både vila, promenera, läsa och sticka.

 Sjalen och den lilla halsvärmaren är klara. Den ena fingervanten är klar och jag har gjort modden på den andra.


Jag fick lust att sy en dag och sydde en höstkudde av ett gammalt broderi som jag köpt på loppis för länge sedan.


17.9.16

Trevligt med ny deckarbekantskap i Sundsvall

Yngsta dottern har flyttat till Sundsvall för att läsa på Mittuniversitetet och då tyckte jag det kunde vara roligt att läsa om Sundsvall. Jag har för länge sedan läst de riktigt bra deckarna av pseudonymen Emma Vall, som utspelar sig där, men däremot har jag aldrig läst något av Jonas Moström. 

Första boken
Nu har jag börjat lyssna på den första i serien i en väldigt bra inspelning. Torsten Wahlund läser  och det är ju alltid bra men dessutom har de lagt till fina små ljudvinjetter mellan varje kapitel - sånt gillar jag! Det blir liksom extra trevligt.

Jag har inte hunnit så långt men än så länge är jag nöjd. Kriminalkommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jansen verkar vara trevliga bekantskaper. Om jag gillar den har jag en hel rad deckare att se fram emot. Om jag har fattat rätt så finns det åtta böcker i serien om Sundsvall och sen har han skrivit tre i en serie som utspelar sig i Uppsala. I den senaste i den serien hjälper för övrigt Johan Axberg till. Kul.



Tredje boken

HÄR kan man läsa mer på Jonas Moströms hemsida



Andra boken
Sjätte boken

Fjärde boken
Femte boken
Sjunde boken

Åttonde boken
  

14.9.16

Den senaste och kanske bästa DCI Banks-deckaren är här

Jag lyssnar på Peter Robinsons senaste roman om DCI Banks och det är nästan så att jag tar ett extra varv med vovven bara för att lyssna lite till. Om jag har räknat rätt är det här den 28:e boken om DCI Banks. 1987 kom den första i serien, Gallows View, och därefter har det alltså blivit ytterligare 25 romaner och dessutom två novellsamlingar. Även om jag alltid har tyckt om att läsa dem så tycker jag  att de har varit lite ojämna. Alla har inte varit lika bra. Men den här, When the Music´s Over, är riktigt, riktigt bra.

Det rörs om i vad många hade hoppats vara glömt och begravt för länge sedan. Det har varit flera avslöjanden om att kändisar under åren har utnyttjat och våldfört sig på unga flickor och nu har  poeten Linda Palmer anklagat Danny Caxton för att ha våldtagit henne när hon bara var fjorton år i mitten på sextiotalet.  När Banks och hans kriminalare börjar röra om i grytan flyter det upp många obehagligheter som flera helst skulle vilja slippa bli påminda om - även inom polisen. Samtidigt utreder DI Anne Cabbot ett mord på en ung flicka i vad som blir en slags nutida parallellhistoria.

Romanen handlar nycker om unga flickors utsatthet både då och nu. Om hur svårt det är att utforska vuxenvärden utan att råka illa ut. Vad händer när man blir kvar efter det att festen är slut, ljusen släckta och musiken har tystnat?

Jag har inte långt kvar och jag vågar redan nu skriva att den får

B B B B B 

 - en av hans bästa!


11.9.16

Havet, havet och havet



Tittade nyss på Babel och blev sugen på denna bok om havet och dess historier och myter.


Klippt från Bokus:  

Havsboken är både en spännande berättelse och en underhållande essä som med hjälp av historia, vetenskap, berättelser och mytologi ger oss en helt ny bild av havet. 

Vinnare av Bragepriset och Kritikerpriset 2015

"Årets boksensation handlar om havet" - Bergens tidning, Årets bästa böcker 2015

"... synnerligen innehållsrik bok, som bågnar av kunskap om hav och historia, dock ledigt och rentav spännande berättat" Arne Melberg, SvD

"En bok som har allt." - Dagens Näringsliv

"Årets bästa bok. Himlen är hög när Strøksnes skriver, oceanen djupare." - Ett Magasin 

Jag har reda två andra lösta böcker på samma tema i hyllan




Dels den här romanen av John Ironmonger. En historia om en man som spolas upp på land och tas om hand av invånarna. Vad de inte vet är att han skapat dataprogrammet som kanske orsakar världens sammanbrott....



















och så den här, om Nordsjön. 

3.6.16

Bokcirkeln SELMA hos Selma

Mårbacka







Min bokcirkel SELMA har varit på avslutningsutflykt till Värmland. Vi besökte Mårbacka förstås där vi fick en guidad visning. Vi hade sådan tur med vädret att vi faktiskt kunde sitta i trädgården efter visningen och dricka resterna av vårt medhavda kaffe.

Lars Lerins Mårbacka


Vi körde sen till Karlstad där vi tog in på B&B, vilade och sedan åt god middag i en gammal fabrik. När vi skulle promenera hem kom regnet och det höll tyvärr i sig hela nästa dag också. Det gjorde inte så mycket eftersom vi besökte Sandgrund för att titta på Lars Lerins fina målningar.


Lars Lerin
När vi var hemma igen kom jag mig äntligen för att läsa Sigrid Combüchens bok om Ida Bäckmann som också handlar om Selma. Boken ger en ganska osympatisk bild av Selma. Det var roligt att i det inledande kapitlet få beskrivet den korg gjord av ett bältdjur som jag faktiskt såg när vi var där och som Ida skickat till Selma i gåva.






Boken om Ida var intressant och rolig att läsa. Lite rörig bitvis men mycket läsvärd. Ett fascinerande öde i en fascinerande tid.

Den får B B B B



På Sandgrund passade jag på att köpa Arkiv och Rysk is.

Arkiv

Rysk is

11.3.16

Mord på Lindisfarne - Holy Island av L J Ross

När jag surfade runt på Audible dök boken Holy Island  av L J Ross upp som ett förslag för mig. Jag blev nyfiken och har nu lyssnat på den första boken i en serie om DCI Ryan vid Northumbriapolisen. Den utspelar sig på ön Lindisfarne på Englands nordostkust som just kallas Holy Island. Det är alltid roligt att lära sig något nytt när man läser kriminalromaner och jag visste inte så mycket om Lindisfarne.


St.Cuthbert
Den irländske munken och missionären St. Aidan grundade ett Benediktierkloster på ön i mitten av 600-talet och dit kom munken Cuthbert som blev abbot och så småningom biskop och också blev helgonförklarad.

Klosterruinen





År 793 anföll vikingarna ön, dödade munkarna och förstörde klostret.  Klostret finns kvar som ruin. En del av stenarna från klostret användes till att bygga Lindisfarne Castle,  ett slott från 1500-talet.                                                                                


Lindisfarne Castle

Vid ebb, två gånger per dygn, finns det en väg från fastlandet ut till ön och är man inte vaksam finns risk att man drunknar när tidvattnet rullar in.                                                  









Den första boken om DCI Ryan kom i januari 2015 och det finns två till. I den första boken, Holy Island, är DCI Ryan sjukskriven efter en traumatisk jakt på en seriemördare. När en ung flicka hittas död på Lindisfarne bestämmer han sig för att han nu är redo att börja arbeta igen. Han är en mycket attraktiv man och när experten på medeltida riter kallas in för att bistå polisen kan ni ju själva räkna ut hur det ska gå... 


Bortsett från att det finns lite sådana i mitt tycke lite fjantiga och stereotypa inslag tycker jag att den har varit spännande. 


Det hittas fler offer och vi anar att det finns en koppling till hemliga sällskap med medeltida hedniska riter. Pågår det mystiska ritualer på ön? Vilka är inblandade? Kan man lita på någon? 


Del 2

Del 3
Jag tror att serien kan utveckla sig till att bli riktigt bra men den här första får nog faktiskt bara 
   B B B



HÄR kan man läsa om författaren L J Ross och hennes böcker på hennes hemsida       



28.2.16

The Chronicles of St Mary´s - rappt, roligt och rysligt bra

Jag har hittat en ny serie - The Chronicles of St Mary av Jodi Taylor

Jag brukar köpa ljudböcker från Audible och där dök den här serien upp som förslag åt mig någon gång i höstas. Jag var inte då särskilt intresserad men sen har den fortsatt att komma upp som förslag och får dessutom höga betyg så då läste jag lite mera om den och insåg att det lät riktigt roligt. Jag är alltid lite skeptisk när det gäller fantasyserier i akademisk miljö för det finns så många Harry Potter wannabes. Den här står dock på helt egna ben.

Jag lyssnade på den första boken Just One Damned Thing After Another och blev fast på direkten. Den får B B B B 



Serien handlar om institutet för historisk forskning, St Marys, där historikerna forskar om historiska händelser i respektive realtid. De vill inte kalla det för att resa i tiden men det är precis det de gör.

Det är historikern Max som berättar. I den första boken får vi veta hur hon kom till St Mary´s och blev kvar där. Dessutom några resor till olika tider, många överraskningar och oväntade vändningar.


Förutom varje äventyrlig historisk resa finns det en spännande grundhistoria som ger en extra dimension åt äventyren. Det är roligt, spännande, intressant och mycket brittiskt. Jag är fast!

Än så länge finns det sex romaner utgivna plus fem noveller. Den sjunde kommer i år.

Just nu lyssnar jag på den andra - man har nyss varit iväg för att försöka fånga en dodo....ni vet, en sån där som Alice hälsade på och som inte finns längre.

Tillägg 2016-03-02: Nu är jag klar me A symphony of Echoes och längtar efter fortsättningen! Den får också
B B B B 




                             Jag avslutar med ett citat från St Mary´s:

                   When in doubt, make tea!                                             



18.2.16

Deckarmys och sjukskrivning

Jag var hos min örondoktor i tisdags och hon sjukskrev mig 50% under två månader. Förutom min Menière på höger öra har jag sedan i höstas haft svår tinnitus i det vänstra Jag ska få en till hörapparat till det örat men det dröjer ett tag och efter att ha försökt klara av att jobba som vanligt är jag nu helt slut. Det blir en nedåtspiral eftersom trötthet och stress på verkar M-örat så att det blir värre och då blir tinnitusen värre och ja... nedåt, som sagt.


Det passar bra att lyssna på ljudböcker eftersom tystnaden bara gör tjutandet värre. Så nu lyssnar jag och stickar.

En deckarbekantskap som jag kommit att uppskatta allt mer ju fler böcker jag läst är Elly Griffiths.

Hon skriver om arkeologen Ruth Galloway och DCI Harry Nelson och böckerna utspelar sig i Norfolk ett grevskap i östra England med lång kustlinje och speciell natur, inte minst saltängarna.

Hennes romaner om Ruth Galloway är en märklig mix av modern polisroman och brittiskt myspys med mystiska oförklarliga händelser, historiska gåtor och märkliga sammanträffanden. Som vanligt när man gillar en serie så är det alltid ett trevligt återseende när det kommer en ny i serien. Alldeles nyligen har den åttonde i serien kommit och man MÅSTE läsa dem i ordning, annars går man miste om en hel del.







Här är de i ordning:

 1 - Crossing Places, Flickan under jorden (2009)

2 - The Janus Stone, Janusstenen (2010)

3 - The House at Sea´s End, Huset vid havets slut (2011)

4 - A Room full of Bones, Känslan av död (2011)

5 - A Dying Fall, En orolig grav (2012)

6 - The Outcast dead, De utstötta (2014)

7 - The Ghost Fields, De öde fälten (2015)

  8 -The Woman in Blue (2016)







Alla sju som jag hittills läst får B B B B