30.6.12

Växtfärgningskurs dag 3

Jag är så otroligt glad och nöjd att jag fick chansen att komma med de här dagarna! Titta vilka fina garner jag har med mig hem.

De sex härvorna till vänster är entrådigt garn från Solkustens spinneri som jag köpte för ett par år sedan och aldrig använt.

De fem härvorna till höger är köpta nu på kursen och är Kampes tvåtrådiga. Nu ska de hänga på tork i äppelträdet och sedan ska jag göra i ordning garnprover att spara och förstås fundera ut vad jag ska göra av garnet.

En av kursdeltagarna hade gått en kurs för länge sedan där kursdeltagarna fick göra färgkartor. Hon hade med dem för att visa.

Visst är de otroligt vackra. Som konstverk. Jag hoppas hon sätter upp dem på väggen!





29.6.12

Växtfärgningskurs, dag 2

Så fantastiskt roligt det har varit att färga garn. Jag har haft så roligt och trevlig. Trevliga kvinnor, fint väder och en härlig miljö.

I morgon ska vi träffas för att fördela garnet och summera dagarna. Jag vet i alla fall att jag vill färga mer!

Färgkullablommor klara för kokning

Cochenille

Jag vid pannmuren

Cochenille

Färgkullabadet

Härlig röd färg

Indigofärgat

Resultatet!

Hela gänget
Här kan man läsa mera: Hamrånge Slöjdares blogg

28.6.12

Växtfärgningskurs, dag 1

Här kommer lite bilder från min första dag på växtfärgningskurs i Bergby med Hamrångeslöjdarna. Så roligt!

Pannmuren eldas och garnhärvorna knyts om.

Alun i första betningsbadet

Garnhärvorna läggs i försiktigt

Björklöv

Hundkäx

Al

Björk med alun i färgbadet

Hundkäx, grått och vitt garn

Dagens resultat

27.6.12

Skriva även för läsare

Jag får tacka Fru Booked så mycket för att jag fick chansen att läsa tidningen Skriva. Det senaste numret damp ner i brevlådan för någon vecka sedan. Konstigt nog fick den ligga oläst några dagar. Jag hade liksom inte ro att sätta mig med den.

Tidningen vänder sig till alla som bär på författardrömmar av olika slag och innehållet är förstås anpassat därefter.

Visst kan jag väl erkänna att även jag ibland drabbas av författarlusta men jag är nog mer en läsare än en skrivare. Det var därför extra roligt att tidningen Skriva också kändes som något för mig en Läsare.

Det var intressant och roligt att läsa om om skrivartipsen, analyser och författarmöten och litteratur.

Tidningen är faktiskt precis en sådan jag vill läsa när jag vill läsa om litteratur, författare och böcker. Fast om jag fick önska skulle jag förstås vilja ha mera av författarintervjuer, litteraturanalyser och tips på böcker.


17.6.12

Viktorianskt Scotland Yard - helt enkelt underbart

 Alex Grecian har jämförts med både Caleb Carr och Jed Rubenfeld. Jag tycker han är ett strå vassare än någon av dem.

The Yard handlar om Scotland Yard förstås. I London år 1890, kort efter det att Jack the Rippers mördande har upphört utgör 12 detektiver mordroteln.
När en av dem hittas död blir arbetsbördan än mer betungande.

Den yngste av dem, Walter Day, blir ansvarig för fallet. Tillsammans med rättsläkaren Dr. Kingsley jagar de mördaren genom ett viktorianskt och dickenskt London.

Jag lyssnar på den i en underbar uppläsning av Toby Leonard Morre från Penguin Audio. Jag var fast från första minuterna.

En serie ska det bli - härligt!




15.6.12

Australisk historia


Jag har läst den ganska tunna boken Follow the Rabbit proof fence av Doris Pilkington om hennes mammas långa vandring tillbaka hem tillsammans med sina systrar. Flickorna blev tvångsförflyttade liksom många av den australiska urbefolkningen, aboriginerna, när den vite mannen behövde marken. Det är en sorglig men intressant historia. Tyvärr är boken lite för tråkig för att göra den riktigt fascinerande. Jag förstår att många tycker att filmen är mycket bättre. 

B B B




This is a true and sad story of times past, about a rather shameful era in Australian history. Of course similar stories has been told from all parts over the world were the white man has come to make his demands. This rather short story gives the reader some background, some knowledge of the aboriginal way of living and the story of the three sisters. It was interesting to read it but it never got me hooked. I can understand those writing that they liked the movie better because the book is frankly a bit boring. I felt that the book is nothing more than the retelling of this event, which is a good thing because it needed to be told, but it does´t have the qualities of a good novel.


14.6.12

Två BRA böcker

För det första; Åsa Larssons Till offer åt Molok. Om den inte redan är läst så GÖR DET, eller ännu hellre lyssna på ljudboken. Det är författaren själv som läser och det gör hon otroligt bra.

Det var, som jag redan berättat, roligt att få återknyta bekantskapen med Rebecka, Anna-Maria och den hemska von Post. Miljön och miljöskildringarna är fina och beskrivningen av hundarna underbara. Deckargåtan är precis lagom ruskig och spännande, lösningen oväntad och trovärdig och dessutom får man sig en historielektion till livs. Det var väldigt intressant att få lära sig lite om Kiruna, gruvbolaget och livet där under det tidiga 1900-talet.

B B B B B 




För det andra; Amanda Hellbergs Jag väntar under mossan.


Det är hennes första bok för ungdomar och den är inte lika ruskig och obehaglig som hennes andra utmärkta romaner - och det är väl meningen.


Det är en sorts blandning mellan fantasy och skräckroman och handlingen utspelar sig i ett svenskt klassiskt sommarlandskap.  En liten stuga i skogen, lata dagar, mygg, skogstjärn och glass, men också krypande obehag, väsen ur den gamla folktron, mylingar, skogsrå och näcken. Jag tycker att hon har fångat stämningen på pricken - det är en riktigt härlig sommarlovsläsningsbok. Den fick mig att tänka på långa dagar i hängmattan med kex och saft och läsning som enda sällskap. Hon har också skickligt vävt ihop historien och gjort den trovärdig. Spännande är den, och precis lagom läskig. Jag skulle gärna läsa en fortsättning.

B B B B 

10.6.12

My dear Dr Watson

Åh, vad jag har haft roligt! Det var väldigt länge sedan jag läste något av den store detektivens äventyr nedtecknade av hans gode vän Dr Watson. När jag fick höra talas om den nya romanen The House of Silk kände jag först ingen lust alls att läsa den, men när jag läst några recensioner började den kännas lockande.

Det är ju förvisso alltid lockande att läsa om ruskigheter i 1800-talets London så jag slog till vid ett besök på min favoritboklåda The Uppsala English Bookshop.

Romanen är underbar! Mr Horowitz har lyckats alldeles utmärkt med att fånga stil, karaktär och stämning. Jag tycker dessutom att han  - jag ska inte avslöja varför - givit en ny dimension åt Mr Holmes och Dr Watsons äventyr.

Nu hoppas jag att det kommer flera.

Den får B B B B B 




På besök hos Mr Holmes

7.6.12

Åsa Larsson och bokfundering

Medan jag hållit på att förbereda dagens studentfirande har jag lyssnat på Åsa Larssons senaste roman Till offer åt Molok.
Hon läser själv och det gör hon mycket bra.

Jag tycker väldigt mycket om den. Det norrbottniska landskapet, beskrivningarna av människorna, både nu och då.

Det är ju dessutom alltid roligt att få återknyta bekantskapen med gamla karaktärer.

Jag lyssnade på en sådan fin och tänkvärd sekvens alldeles nyss - det är den nya lärarinnan och hennes nya kamrat, disponentens husa, som tillsammans sitter och pratar med disponenten om lärarinnans böcker. Lärarinnan har ofattbart många böcker och en del av dem inslagna i brunt omslagspapper eftersom de inte lämpar sig för alla att se - t.ex Fröding och Elin Wägner.

På den tiden visste man att orden kan befria och förändra - något som vi nu för tiden nog inte alls tänker på.


4.6.12

Bokpaket

Modernista förlag har skickat ett bokpaket med lite smått och gott. Härligt! Det blir bara allt svårare att välja vad som ska läsas under sommaren.

Vad sägs om Det av Inger Christensen;
"Det är den danska systemdiktningens viktigaste monument, en magnifik skapelseberättelse som ritar upp flera av sextiotalets mest verksamma ideologiska och estetiska positioner. Det obetydliga ordet »det« växer i en grandios gest ut till ett universum, en värld genomkorsad av samtida röster: kvinnorörelsens frågor, ideologikritiska ansatser, diskussionen om språkets spännvidd"









Hitom Himlen av Stina Aronsson;
"I övre Norrland, »ödelandet«, fann Stina Aronson [1892-1956] sin slutliga litterära hemvist 1946 med romanen Hitom himlen. I denna reducerade värld, där människor, djur och ting tycks bilda stumma punkter mot det karga landskapet, träder berättelsen om Emma Niskanpääs liv fram ett liv i den tysta ödemarken, där en son föds, en make dör, en gift kvinna rymmer med en predikant. Hitom himlen är höjdpunkten på Aronsons långa författarskap och en av det svenska 1900-talets mest egensinniga romaner."













Planetariet av Nathalia Sarrauta;
"Alain, en ung fransk akademiker, skriver avhandling om den dyrkade författarinnan Germaine Lemaire. Men de intellektuella ambitionerna trängs undan av drömmen om det borgerliga livet, om att tillsammans med unga hustrun Gisèle få överta gamla faster Berthes femrummare. Möbleringen av önskehemmet upptar dem till en grad som börjar likna besatthet. I ett åtskruvat borgerligt kosmos återskapar Nathalie Sarraute [1900-1999] en värld utan nåd, en människa isolerad i sina illusioner. Samtidigt vibrerar denna franska nya romanen-klassiker av sin minutiösa detaljrikedom.Planetariet svänger och andas, som i ett enda totalt ögonblick." 


En sista riktig kyss av James Crumley;
"När privatspanaren C.W. Sughrue äntligen hittar författaren Abraham Trahearne är det på en sunkig bar i Kalifornien, där han sitter och dricker med en alkoholiserad bulldog. I baren arbetar Rosie, vars tonåriga dotter tio år tidigare försvunnit i hippie-erans lyckligt nerknarkade San Francisco.
I stället för att köra hem Trahearne tar Sughrue med honom på en resa kantad av urspårade fester och brutala utpressningsförsök allt för att hitta Rosies dotter Betty Sue.

JAMES CRUMLEYS [1939-2008] klassiska kriminalroman En sista riktig kyss [1978] är en våldsam och poetisk berättelse om borttappade själar och överlevande blomsterbarn under ett kallt amerikanskt sjuttiotal."






Dessutom ligger Amanda Hellbergs ungdomsfantasybok Jag väntar under mossan som jag fått för läsning av Boktipset och väntar;

"Vad är det för varelser som rör sig i mörkret runt en vanlig sommarstuga i skogen? Som viskar och knackar ...

"Jag väntar under mossan" är blodisande och underhållande berättelse om en förtrollad sommar, häftig förälskelse och inre styrka av skräckdrottningen Amanda Hellberg.

När Tilda är nära att drunkna och spolas i land på den olycksbådande ön mitt i sjön skruvas hennes känslighet upp. Hon tränger djupare in i en värld av övernaturliga varelser och mystiska samband där ingenting är som det först verkar. Samtidigt vakar någon - eller något - över varje steg Tilda tar ...

I en värld av sällsamma skuggväsen, undangömda kråkslott, en bottenlös näckrosdamm och en uråldrig maktkamp söker Tilda sanningen: Vad hände med Tildas försvunna mormor? Vem ligger bakom den ondskefulla stämningen vid sjön? Hur känns den stora kärleken? Och vem är Tilda själv egentligen?" 

3.6.12

Intressant inuitdeckare

Jag har precis avslutat romanen Där ingen har gått av Melanie McGrath. Om jag inte hade läst om den på engelska så hade den nog gått mig förbi. Ett sådant otroligt töntigt och fult omslag och helt intetsägande titel får väl ingen att bli sugen på boken. Och det är synd för den är läsvärd. Intrigen är kanske lite krystad men det uppvägs helt av skildringen av den arktiska miljön och av det inuitiska samhället nu och förr. Otroligt fascinerande helt enkelt. Dessutom kunde jag inte låta bli att tycka om Edie. Jag kommer definitivt att vilja läsa nästa i serien.

Den får B B B B 


Edie drar på sig undervantar, mellanvantar och yttervantar innan hon ger sig ut.....









kamiker