29.4.12

Analys av ett försvinnande

Jag tror att romanens titel syftar på Nuris pappas försvinnande, men det är mer som försvinner i romanen.

Nuris barndom försvinner, han växer upp och utvecklas till en ung vuxen man och hans barndoms värld försvinner. Han upptäcker att världen inte alls ser ut som han trodde.

Inte heller människorna i den är de han trodde dem vara.

Det är en fin skildring av en ung pojkes utveckling och uppvaknande. Språket är sparsmakat och avskalat. Jag kände att jag aldrig kom riktigt nära Nuri men att det var som det skulle vara.

Romanen lämnade ett stort vemod efter sig. Eftersom den är så stram i sitt uttryck ger den inte utrymme för sorgen men den finns där. Ensamhet, utsatthet, övergivenhet och förlorad barndom men också kärlek, kärlek och kärlek.

En underbar roman

B B B B 

Hisham Matar skriver här ,i brittiska The Guardian, om hur han under tiden som han höll på med romanen fick höra att hans pappa som varit försvunnen i 20 år kanske ändå fanns i livet.

På samma sida finns också The Guardians recension av boken och en podcastintervju med författaren.


28.4.12

Härligt ryslig

Jag slukade under ett par dagar romanen Ond Skörd av Sharon J Bolton.


Jag måste erkänna att Ond Skörd var riktigt rolig att läsa. Den är spännande och mystisk, och består av nästan lite gammaldags ingredienser: Kyrkoherde, hedar, liten isolerad by, hedniska riter, genetiska sjukdomar, kärlek, mörka hemligheter och gammal kyrkogård.

Faktiskt lite Midsomer Murder över den. Den gick fort att läsa och är perfekt att krypa upp i soffan med en mörk och regnig försommardag. En ryslig bagatell - inget som ger bestående intryck men njutbart för stunden.

Ond Skörd får B B B 

Även hennes tidigare roman  Rov tyckte jag på samma sätt var helt ok även om den nästan var lite "för mycket".



27.4.12

Ruggugglan klar


Hurra! Ruggugglan är äntligen klar! Det var bara att sy ihop den och fylla den kvar men ändå har den blivit liggande hur länge som helst.

Det var roligt att sy den. Jag köpte den på Syfestivalen 2011 i Fingerfärdas monter.

Nu är jag sugen på att ge mig på ett större projekt - men jag ska hålla igen tills jag är klar med mina andra broderiarbeten (och det lär ju dröja ett tag).



24.4.12

Tender Morsels



This is my review of Tender Morsels by Margo Lanagan for the AWW 2012 challenge.


Scrolla ner, så kan du läsa på svenska.


I loved her language. I found it poetic and challenging ( in a good way). I was a bit worried that the violence and the sexuality stuffs I read about in various reviews would put me off, but that wasn´t a problem for me. Certainly there are some violent and sexual parts in the story but the author wash´t too explicit about it I think. Much of it is up to the reader to imagine - which of course isn´t
very pleasant, but it has it´s part in the story.

I loved the first half of the novel, but after that I was beginning to feel a bit bored. I lost interest in it and I didn´t got hooked again. I´m not sure though this has to do with the novel. I think it has more to do with me... You know how sometimes a book is read at the wrong time.

Nevertheless I´m impressed by her way of writing.

There´s been a discussion on this being an YA book or not and I think the answer to that more or less reflect your own view of what defines an YA novel.
First, I think that to give this novel the label YA - novel is to diminish it. This is a novel for all lovers of literature, fantasy and fairytales and there is a risk that readers may exclude this from there reading list because of the label and that is a shame. Next, the label YA can (wrongly) for some readers be taken as a guarantee that the novel does not include violent, sexual or other difficult matters. These are issues that many people struggle with not the least young adults so if this is what YA means then this of course is not an YA book. 



Tender Morsels, (ungefär ömtåliga stycken) bygger på den gamla kända sagan om Snövit och Rosenröd. I korthet handlar sagan om två små flickor som lever lyckliga med sin mor i skogen, tills de en vinterdag i snöstorm fick påhälsning av en björn. Flickorna och björnen lekte tills våren kom när han gav sig iväg för att skydda sina egendomar mot elaka dvärgar. När flickorna en dag samlade ris i skogen hjälpte de en pyssling som fastnat med skägget, men fick bara skällsord som tack. Trots det hjälpte  de pysslingen ett flertal gånger med samma otacksamma resultat. En dag överraskades de av björnen som pysslingen tussade på flickorna för att rädda sitt liv. Björnen blev arg och slog ihjäl pysslingen med sin ram. I detsamma fick björnen mänsklig gestalt och blev gift med Rosenröd och Snövit fick hans bror.


Romanen har ett fantastiskt språk och till att börja med blev jag riktigt fängslad av den. Tyvärr tyckte jag den blev något långrandig och jag tappade intresset ungefär halvvägs. Jag tror att den kanske hade tjänat på att vara lite kortare. Det saknades driv i den andra hälften av boken tyckte jag. Men den var ändå intressant och rolig att läsa och får  B B B 



23.4.12

Firar Världsbokdagen

Vad passar bättre än att fira Världsbokdagen med SELMA-träff? SELMA är namnet på min bokklubb. Vi har träffats regelbundet några gånger per år i snart 10 år.

Vi har läst många goda böcker och ätit många goda kakor, men framförallt har vi haft många goda stunder tillsammans!

I kväll kommer de till mig!


20.4.12

Belinda Bauer - Nej tack

Jag har försökt läsa Belinda Bauers Skuggsida. Jag var inte förtjust i hennes förra roman Mörk Jord. Jag VET att den höjdes till skyarna och blev omtalad och vann priser - men jag tyckte inte om den. Punkt slut.

Nåväl, jag var beredd att ge henne en chans till.

Och det gjorde jag - men nej. Den här romanen ger mig absolut ingenting. Jag har ingen som helst önskan eller lust att läsa och se vad som händer.

Jag vet inte varför riktigt - det är någonting med hennes sätt att skriva som tar emot. Det är inte översättaren, det vet jag eftersom jag läste den förra på engelska.

Men det är väl så - vissa böcker faller heller enkelt inte i smaken och Belinda Bauers böcker tillhör dem.

Eftersom jag inte orkade avsluta romanen vill jag inte ge något betyg. Det skulle vara orättvist. Jag konstaterar helt enkelt att denna inte är i min smak.

16.4.12

SF-klassiker

Jag har precis börjat på A Canticle for Leibowitz av Walter M Miller. Den publicerades 1960 och vann HUGO-priset 1961 för bästa SF-roman.

Det är en dystopisk roman. Den handlar ytligt sett om framtiden efter det stora kriget men som alla goda SF-romaner handlar den om oss. Om vad det innebär att vara människa, om hur vi förhåller oss till varandra och till vår omvärld.

SF-bokhandeln skriver:

I en fjärran framtid, efter det stora kriget som sånär utplånade mänskligheten, samlar en grupp munkar ihop fragment av texter skrivna av en viss I.E. Leibowitz. Denne Leibowitz, en vetenskapsman som var delaktig i det förödande kriget, blir långt efter sin död upphovsman till en spirande religion, en tro som kommer att lyfta kulturen ur okunskap och barbari, men kanske också förebåda en ny apokalyps i en fjärran framtid. Miller utnyttjar effektivt sin berättelse, som spänner över 1000 år, för att spekulera kring sambanden mellan religion och vetenskap, kunskapsbyggande och kulturförändring. Romanen vann Hugopriset 1961.





15.4.12

Spring Spectra sjalen klar!

Spring Spectra mönstret är gjort av Stephen West och finns att köpa på Ravelry HÄR
Äntligen klar! Fast den har varit riktigt rolig att sticka. Ett bra TV-projekt eftersom man snabbt lär sig mönstret och sen är det bara att sticka på (nästan i alla fall. Jag tappade koncentrationen under någon spännande deckare och fick repa upp lite.)


Jag har gjort den som en KAL (Knit A Long) i Ravelrygruppen 2 Knit Lit Chicks som har en podcast som jag lyssnar på ibland.
Sjalen är stickad i garnet Kauni Wool Effektgarn som är ett garn med långa färgskiftningar. Ett nystan (100g) gick det åt med stickor 3,5 mm.




Nu är frågan vad jag ska ta itu med förutom alla provlappar för min stickkurs (miljoners!)

Jag har varit broderisugen ett tag, så kanske jag tar itu med något av dem.

Jag ska sy ihop Ruggugglan och stoppa henne, sen är hon klar. Sen har jag ju min Dog Sampler och min julgran (?!) och sen är jag sugen på att skapa lite fritt. 

14.4.12

Nämen, nu blir jag nyfiken

Idag i SvD kan man läsa om Karin Altenbergs roman Island of Wings som är nominerad till långlistan för  Orangepriset! WoW!
Första gången för en svensk roman - i och för sig inte så konstigt eftersom romanen för att bli nominerad måste vara skriven på engelska - men ändå!



På Amazon har den fått 4 av 5 stjärnor och positiva recensioner.

Romanen utspelar sig på den skotska ön St Kilda och handlar om prästen Neil MacKenzie och hans fru Lizzie. Den bygger delvis på Neil MacKenzies dagboksanteckningar från det att paret år 1830 anländer till ön och deras liv därefter.


Numera är ön obebodd och förvaltas av The National Trust of Scotland. HÄR finns mycket spännande att läsa och fina bilder att titta på.

De sista 36 invånarna evakuerades från ön 1930.
En bok jag måste läsa!

Den 17 april får vi veta om den också kommit med på kortlistan!

12.4.12

Fibrovadå?

Jag fick diagnos Fibromyalgi (FMS) för ett år sedan efter flera års elände.  Skönt tänkte jag, nu kan jag äntligen ta reda på hur jag ska göra för att må bättre. Inte blev det så. Jag kämpar varje dag. Vissa dagar är bättre andra sämre och vissa helt outhärdliga.
Jag gör som jag alltid gjort - LÄSER - för att få grepp om verkligheten. Tyvärr finns det väldigt lite skrivet på svenska. Som tur är läser jag engelska obehindrat så jag har plöjt igenom en hel massa böcker - lärt mig en del också, men som alltid är saker och ting lättare i teorin än i praktiken...

Den 12 maj är det Fibrodagen. En dag  att uppmärksamma Fibromyalgi, de som lider av FMS och förstås uppmuntra till kunskap och forskning.
Det värsta är att ha
ONT - överallt, molande, stickande, brännande eller huggande, alltid mer eller mindre och att vara ständigt
TRÖTT - alltid, går inte att vila eller sova bort (om jag ändå kunde sova)
dessutom ha en kropp som känns som om den går på högvarv hela tiden, stickningar och domningar i händer och fötter, huvudvärk, vara glömsk och inte kunna koncentrera sig, fumlig och stel.
Inte undra på att jag drabbas av DEPRESSION - hur ska jag kunna orka leva med detta? Hur ska jag kunna hantera mig?


Ja, det blev ett gnälligt inlägg idag. Det blir nog bättre i morgon.



10.4.12

Kartor

Bara det att en bok har en karta på försättsbladet kan få mig att köpa den. Det är något så underbart magiskt med en karta.

5.4.12

Vackraste sjalen - Jacobean Square

Den här sjalen förälskade jag mig i bums!

Mönstret är publicerat på Aurora Alpacas

och är designat av Sharon Winsauer som gjort en hel massa underbara annorlunda spetsmönster.

Ett evighetsprojekt tror jag, men det är värt tiden.


Lägg till bildtext






Min sjal ska jag sticka i härligt blått (Naiad) garn



Manos Lace  - otroligt lyxigt men underbart garn

75% baby alpacka
20% silke
5 % kaschmir

som jag köpt från trevliga stickshopen Hippstick















4.4.12

Bokprat

Jag fick häromdagen Belinda Bauers nya roman Skuggsida från förlaget Modernista. Den släpps för försäljning snart, i mitten på april.

Jag har precis börjat på den och jag ska inte avslöja något ännu annat än att den verkar lovande...

Jag har annars precis lyssnat klart på  Den Odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Det är en fascinerande berättelse om den amerikanska kvinnan Henrietta Lacks som avled i cancer 1951.

Förlaget skriver såhär:

I januari 1951 diagnosticerades Henrietta Lacks med cancer. Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men ingen kände till den fattiga, svarta tobaksodlaren som var alltings upphov.

Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst en djupt skakande berättelse om en dotter som förtärdes av frågor om sin mor som hon aldrig fick lära känna.







En bok som ger upphov till mycket funderingar och en påminnelse om att utnyttjande, rasism och maktlöshet inte är särskilt långt borta.


Den får B B B B 








Nu håller jag i stället på att lyssna på en roman av Jo Waltons Among Others. Det är en berättelse skriven i formen av en dagbok. 
Dagboksskrivaren är Mori  - en intelligent och egensinnig tonåring i slutet av 70-talet. Hon har tvingats lämna sitt älskade Wales för att gå på internatskola i England. Hon älskar, läser och skriver om science fictionlitteratur i en rasande fart och det är roligt att få alla tips och hänvisningar.  Hon pratar med älvor och hennes tokiga mamma har genom magi skadat Mori svårt och dödat Moris lillasyster - eller ???