22.12.11

Reseförberedelser

Jag tänker ta med mig broderiet Dog Sampler på resan. Kanske kan det bli lite tid över att sy. Om inte annat blir det en lååååång flygresa.

Jag har laddat både telefonen och paddan med ljudböcker som jag kan njuta av under tiden, bland annat
Shirley Jacksons We have always lived in the castle och MR Halls The Redeemed.
                                                 
Shirley Jacksons roman är en gotisk skräckhistoria som verkar mycket bra och läskig. Det är hon som skrivit The Haunting of Hill House.

The Redeemed är en deckare, den tredje i en serie med Jenny Cooper som huvudperson. Jag blev nyfiken och tänkte prova.


20.12.11

Hemligheter på månen

Tänk hur det är ibland! Jag läste om romanen Darlah när den kom ut 2009 och köpte den samma år. Jag anade att jag skulle tycka om den men trots det har den blivit liggande i två år...Märkligt.

Nåväl, härom kvällen tog jag ner den ur hyllan och började läsa och sen var jag fast.

Den har givits under beteckningen ungdomsroman. Ibland funderar jag över vad som konstituerar en ungdomsroma. Är det att huvudpersonerna är unga? I så fall stämmer det. Är språket enkelt och tillrättalagt? Nej, inte alls. Är handlingen enkel och ointressant för en vuxen? Nej, inte alls.

(För min del tror jag att många vuxna går miste om väldigt många bra romaner bara för att de fått beteckningen ungdomsroman.)

Tre ungdomar, en norsk flicka, en japansk flicka och en fransk pojke, är huvudpersoner. De vinner alla ett lotteri där priset är att följa med på en resa till månen. Vad de inte vet är att de fungerar som lockbete och alibi för vissa intressenter att återuppta arbetet på månen som legat nere sedan den sista Apollofärden på 70-talet. Vad de inte heller vet är att myndigheterna hemlighållit vad man upptäckte på månen.

Välskriven, spännande, fylld med referenser till annat i genren - både litteratur, film och musik. Konspirationer, märkliga händelser, kärlek och förstås ond bråd död.
Jättehärlig! Jag tyckte att den i stämningen och stilen lite grand påminde om Michelle Pavers fantastiska skräckroman Evig natt.

B B B B B

19.12.11

Something Wicked....

Här är omslagsillustrationen till den första utgåvan av Ray Bradburys roman Something Wicked this Way Comes från 1962.

Titeln är förstås hämtad ur Macbeth "By the pricking of my thumbs something   wicked this way comes". 


Den svenska översättningen har fått den supertrista och helt intetsägande titeln Oktoberfolket. Visserligen kallas varelserna vid ett tillfälle för Oktoberfolket av pojkarnas pappa, men titeln säger inget alls om vad romanen handlar om - vilket däremot originaltiteln gör. För det är precis så...ett tivoli kommer till den lilla staden och två pojkar upptäcker att tivolit inte är ett tivoli vilket som helst. Det leds av Mr Dark, (en illustrerad man), som lockar till sig och livnär sig på människors själar. 




En surrealistisk, suggestiv och fantasieggande skräckhistoria om kampen mellan gott och ont. Om människans villkor, om kärlek, om längtan om livet egentligen. 


Han skriver på ett alldeles märkvärdigt poetiskt språk. En fascinerande historia. 


B B B B B



16.12.11

En bok varje dag?

När Nina Sankovitchs syster dog försökte Nina fortsätta som vanligt med sitt liv i full fart. Till slut, efter tre år kände hon att hon höll på att ta slut. Hon har hela sitt läst och läsningen och böckerna har alltid varit en hjälp för henne. Hon fick den knasiga (?) idén att under ett år läsa en bok varje dag och därefter recensera den på sin blogg.

Hennes tanke var att genom att tvinga sig att läsa varje dag skulle hon hitta tillbaka till ett lugnare tempo, få hjälp att bearbeta sorgen och hinna reflektera över sitt liv och sin vardag.

Hon bestämde att böckerna inte fick vara allt för tjocka - omkring 200-300 sidor. Hon fick inte heller läsa mer än en författare en gång. I övrigt ställde hon inte upp några restriktioner.

Hon gjorde sig en läsplats hemma. Fyllde bokhyllan med böcker från bibliotek och vänner och använde en gammal skön fåtölj som läsplats. För att hinna med läste hon väl i och för sig i princip överallt...

Hur hon lyckades och hur hon upplevde sitt år kan man läsa om i boken


Tolstoy and the Purple Chair - my year of magical reading.


Det är en lättläst och inspirerande bok. Jag kände igen mig i mycket av det hon beskriver som läsandets natur och läsandets och böckernas betydelse i våra liv.

Boken är väldigt personlig, bitvis väldig sorglig men upplyftande att läsa.

I slutet finns ALLA 365 romaner listade.

Hon fortsätter sitt idoga läsande och försöker sprida sitt budskap genom organisationen Read All Day.

Bloggen finns HÄR

Boken får B B B B B



14.12.11

Magisk snö

Vissa böcker lämnar en alldeles särskild känsla efter sig. Ibland sitter känslan i hela livet.

För mig är böckerna om Narnia sådana. Inte nog med att jag fortfarande älskar dem. De har liksom smittat av sig på annan läsning. Jag är väldigt svag för andra böcker där snö och vinter ingår.

13.12.11

Vitklädd med ljus i hår


Lucia kommer med stryknin i stället för kaffe....Ond bråd död i tidiga vintermorgonen.

Tål att läsas igen - gärna med kaffe och lussekatt.

Glad Lucia!

3.12.11

En gång till?

Det har börjat skava en längtan efter att läsa om vissa romaner. Jag vet inte riktigt varför. Det är annars väldigt sällan jag läser om en bok.
Men nu är det ju så längesedan jag läste en del av mina favoritromaner så det skulle vara roligt att läsa dem igen....eller kanske inte?

Risken är förstås att man blir besviken. Det händer mycket på 20-30 år. Skimret kanske skingras fullständigt, bilden kanske krakelerar totalt?  Nåväl, då får det väl vara så.

De tre som jag är mest sugen på just nu är

Mark Helprins roman Winter´s Tale från 1983. Jag minns den som magisk. Då var den inte lik något jag läst förut.

Susan Coopers serie Mörkret Stiger, eller på engelska The Dark is Rising
  • Ovan hav, under sten (Over sea, under stone)
  • En ring av järn (The dark is rising) 
  • Lövhäxan (Greenwitch)
  • Gråkungen (The grey king)
  • Silverträdet (Silver on the tree)
En helt fantastisk serie. Jag förstår inte varför den inte har kommit i nyutgåva på svenska. Första delen gavs ut senast 2007 i samband med filmatiseringen, men de andra fyra finns bara på antikvariat eller på engelska.  

Nästa år är det 200- årsjubileum så då tänkte jag passa på att läsa om Peter Ackroyds biografi om honom som nu har kommit i ny utgåva. Jag köpte min på Dickensmuseet i London 1998.


Dickens