31.7.11

DeckarDanmark

Jag har redan upptäckt Jussi Adler-Olsen och håller nu på med den andra romanen, av hittills fyra, om avdelning Q. Välskriven, spännande, intressanta personer och rolig. Det är bara att ge sig hän.


Jag har också läst två av Michael Katz Krefelds deckare, bland annat PeterPans Hemlighet, som inte alls var särskilt bra. Lite trist faktiskt. Ganska ok intrrig, men inte alls lika levande som Adler-Olsens.







Jag fick två deckare av min mamma nu när vi var i Danmark på sommarbesök. De var helt okända för mig men verkar riktigt bra. De är skrivna av syskonparet Lotte & Sören Hammer. 

Jag har, bland annat, på Goodreads läst lite blandade omdömen, så det blir spännande. I vart fall är jag lite svag för miljön i den andra boken, Alting har sin pris, som utspelar sig på Grönland. De finns dessvärre inte på svenska, men den som vill träna sin skandinaviska kan ju läsa på danska.

30.7.11

Inga fler bokinköp i år - utom

denna: Tolstoy and the Purple Chair - my year of magical reading.

Nina Sankovitch ägnade ett år åt att läsa en bok per dag (jag vet inte hur hon bar sig åt) men hon har skrivit om det i denna bok och på bloggen

http//:www.readallday.org/blog/






såååå, den har jag beställt. Men annars tror jag faktiskt att jag ska låta augusti - november bli inköpsfria. Jag har massor som ligger och väntar och jag hoppas och tror att jag får ett par recensionsex av åtminstone ett par av höstens nya romaner, så jag borde klara mig.

Jag har inte alls läst så mycket under semestern som jag trodde jag skulle göra. Jag har lyssnat klart på Mary Horlocks The Book of Lies

Den var helt ok. Mest intressant var att lära sig lite om förhållandena på Guernsey under kriget.

Jag har också lyssnat på Scott Siglers Infected - ok, den med, men inte mer.

Annars har jag flyttat runt möbler - nu är jag nöjd tror jag, så lite energi måste jag ha fått under ledigheten. 

20.7.11

I-pad med fodral & Kindle, stickning och broderi

 Jahapp, då var det färdigpackat inför semestern. Jag tar INGA (!?) pappersböcker med mig utan min I-pad med Kindle-app.





Där har jag böcker att välja och vraka mellan så det skulle räcka i en månad minst. Jag har bland annat The Waiting room - en rysare, Radetzkymarschen av Joseph Roth, som man bara MÅSTE läsa, Rennie Airths senaste deckare och Ted Dekkers Cirkeltrilogi och en massa annat...







Jag snodde ihop ett I-padfodral så att den ska ligga skyddat i väskan. Jag har ett lock på den, men tyckte det var kul med ett hemsytt fodral.


 För att göra det mjukt och gosigt har jag lagt grytlappsvadd emellan. Resår upptill så att den håller ihop och ett litet handtag eller nå´t.
Jag har med mig ett litet broderi från LHN och kanske lånar lite garn därifrån för att brodera namn på den.

















Stickning har jag också packat ner - Pinkertonsjalen. Jag började så smått igår och den verkar vara perfekt att ha med sig. Ganska enkel, man behöver inte vara rädd för att tappa bort sig.
















De fina tygbitarna är engelska - William Morris förstås. Den fina med rosen (Trellis) fick av en god vän och den andra (Golden Lily) hade jag.



19.7.11

En himla trevlig dag


En härligt fin dag fick vi. Tio stycken damer i blandad ålder, massor av kaffebröd, mycket garn, broderier och prat.

Solen höll sig framme och det var nästan tropiskt varmt så vi kunde vara ute hela dagen.

Nu försöker jag planera vad jag ska ha med mig på semestern. Det ska vara något lättstickat och ganska litet - fast sockor är jag trött på. Jag är sugen på att sticka mig en Pinkerton sjal, jag har garn som skulle kunna passa.
Dessutom försöker jag planera vad jag ska ta med mig att läsa. Herrarna Eriksson och Axlander-Sundquist har förstört hela min läsplanering för juli.

Jag började läsa Kråkflickan ....
....och kunde inte sluta och dessutom var jag tvungen att direkt fortsätta med Hungerelden.

Strålande bra! Mörka och otäcka men otroligt spännande och fascinerande. Nu ser jag fram emot den tredje och avslutande delen.

Men det blir ju inte till semestern. Jag ska fundera ett tag och rapporterar i morgon vad det blir.



Pinkerton sjal 

17.7.11

Hurra för garnbytardag!

Idag kommer ett helt gäng handarbets-, prat- och fikasugna damer hem till mig för att byta garner och annat med varandra. Och så för att umgås, inspireras och ha en bra dag tillsammans.

Som det ser ut får vi fint väder så vi kan sitta ute. Någon kanske till och med vill ta ett dopp i havet?

Alla har tagit med sig kaffebröd eller något och jag har lovat fixa te, kaffe och saft.



Jag kommer att berätta mer senare idag eller i morgon och lägga upp lite bilder för inspiration.

Jag ska överlämna mitt lilla kolonilottsbroderi till min vän att hänga i hennes nyinskaffade kolonistuga.
Den broderade trädgårdspysslande damen såg jag i en tidning och tänkte omedelbart på Susanne. Därav denna lilla tavla.

6.7.11

Månadssummering Juni

Oj oj oj vad tiden går - jag har inte hunnit med att summera juni månads läsning ännu. Det blev ingen fempoängare den här månaden. Men annars fyra riktigt bra läsupplevelser.
Smmanlagt blev det fyra deckare, en barnbok, en klassiker, en SF och en ny roman.

Deckarna var:
 Pans Hemlighet av Michael Kratz Krefeld (3), Inkräktaren av Håkan Östlundh (4), Naming the Bones av Louise Welsh (4) och Kvinnan i Rummet av Jussi Adler-Olsen (4).
De var sinsemellan ganska olika. Jag tyckte bäst om Jussi Adler-Olsens. Spännande och rolig med intressanta karaktärer. Jag ser fram emot nästa som står i hyllan och väntar. Håkan Östlundhs Inkräktaren var spännande och faktiskt riktigt obehaglig, men har inte riktigt det där extra...Naming the Bones är väl kanske inte en traditionell deckare även om den innehåller död och mysterier, men bra. Däremot kommer jag nog inte att läsa fler böcker av Michael Katz Krefeld, den var ok,men inte mer än så.
Som jag redan skrivit var det riktigt roligt att läsa Svindlande Höjder av Emily Bronté (4) igen. Den står sig fortfarande.

The Tiger Rising av Kate Di Camillo (2) tyckte jag inte om helt enkelt. Ytlig, schablonartad och trist.

Hängivelsen av Elisabeth Hjort (3) var ok. Jag greps aldrig av huvudpersonen och hade önskat lite mer djup i berättelsen. Det är svårt att skildra människors tro och brinnande övertygelse på ett sätt som alla läsare kan ta till sig och jag tror att även denna roman blir marginaliserad som en frikyrkoroman.

Earth Abides av George R Stewart (3) En klassiker i SF-sammanhang. Jag tyckte inte den var så fantastisk som jag hört andra omnämna den. Kanske det beror på att jag läste Alas Babylon för inte så länge sedan och de påminner om varandra.

5.7.11

Golden age - Fell & Merrivale

Jag sorterade lite i mitt bibliotek häromdagen och blev plötsligt sugen på att läsa en av mina favoritförfattare inom deckargengren - John Dickson Carr (Carter Dickson m fl.pseodonymer). John Dickson Carr föddes den 30 november 1906 i Pennsylvania och dog den 27 februari 1977. Han skrev ett åttiotal deckare varav de mest kända är dem med Dr Gideon Fell respektive Sir Henry Merrivale. De är båda sympatiska, lysande, uppseendeväckande, utmanande, bullrande, intellektuella men utan att vara arroganta och omöjliga att inte tycka om. Dr Fells karaktär och utseende sägs bygga på G. K. Chesterton, medan Sir Henry Merrivale påstås likna Winston Churchill.


Jag läste dem första gången för sisådär dryga trettio år sedan och blev helt uppslukad. Kombinationen med de något excentriska huvudpersonerna, mord i slutna rum och gärna lite till synes övernaturliga inslag ocjh förstås tidsepoken är helt oslagbar.


Jag har flera av dem i min hylla, men saknar många, även om jag läst de flesta. Nu har jag kompletteringsköpt en del - tack och lov för antikvariat - och ser fram emot att ha en John Dickson Carr period när jag avslutat min orangea period. (om jag kan hålla mig)






Vill man läsa om honom kan jag rekommendera The Man who explained miracles av Douglas G Greene.

3.7.11

Orange läsning

Eftersom jag är med i guppen Orange January/July har det blivit dags att plocka fram de ORANGE böckerna: Nu under juli planerar jag att läsa

- Årets vinnare The Tiger´s Wife av Tea Obreht,
- 2007 års vinnare En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie,
- 2000 års vinnare I live in Modern Times av Linda Grant och 1996 års vinnare A Spell of Winter av Helen Dunmore






Annars har jag precis avslutat Murder in the Philosophy Departement av Julia March. En trevlig gammaldags deckare, lite i stil som Agatha Christie. Roligt med den akademiska miljön, Intressant huvudperson och inte en massa blod, skruvade mord eller splatter. Helt ok. B B B B 



Blackout av Connie Willis blev lite av en besvikelse.  Bitvis var den väldigt intressant och lyckades skildra krigstiden i London bra. Trots det så blev jag aldrig riktigt biten av den eftersom jag tyckte att den hoppade för mycket.  Först från 2060-talet till 1940-talet, men det var inga problem eftersom den handlar om tidsresande historiker.  Men sen hoppade den från olika tider och platser även under 1940-talet och det gjorde att den blev ganska ointressant och lite tråkig. Nu blir det nog inga fler Connie Willis för min del. B B B 


 -