6.12.15

Klimatläsning

Jag tyckte det passade bra att läsa en klimat-sf såhär i klimatmötestider. Den var omskriven i SvD häromdagen i en artikel om "romanerna som gör klimathotet verkligt"  ; Anna Davour skriver bland annat  ..."Lagom till klimatmötet i Paris ger Robinson ut ”Green Earth”, en förkortad bearbetning av trilogin ”Science in the capital” (bestående av ”Forty signs of rain”, ”Fifty degrees below” och ”Sixty days and counting”, 2003–07). Detta verk är troligen det mest ambitiösa skönlitterära försöket att skildra och ­tolka politiska och vetenskapliga övervägningar och strategier när det gäller att hantera klimat­förändringarna. Scenariot ställs på sin spets genom att ett smältande Arktis får Golfströmmen att ­avstanna, en brytpunkt som i ett slag får enorma följder för Europa och Nordamerika. Läsaren följer skeendet genom realistiska om än delvis ganska excentriska personer, bland andra Anna Quibler i det amerikanska vetenskapsrådet NSF, hemmapappan Charlie Quibler som får en roll i storpolitiken, och forskaren Frank Vanderwal som mitt i allt detta försöker lära sig att vara människa så fullt ut som möjligt. Författaren gör de svåra frågorna hanterliga genom att ta vara på de absurda sidorna av den mänskliga tillvaron och göra detta till en sorts lågmäld svart komedi..." 
Jag blev nyfiken och beställde den från Amazon. Det visade sig vara en riktig tegelsten.
Jag har precis bara börjat läsa så jag vet inte riktigt hur den kommer att utveckla sig men jag hoppas att den är bra. 

Återkommer med besked så småningom.
 

3.12.15

Magisk julsaga

Jag har fuskat och sträckläst Mårten Sandéns och Lina Bodins adventskalenderbok Skorstensjul och är helt överväldigad. En sån julsaga!                          
                                                                                           
Ibland är det roligt att få vara lite barnslig. Jag tror att vuxna skulle må bra av att läsa sagor!

Den här är precis sådär magisk som bara en riktigt bra sagobok kan vara - mycket större inuti än utanpå och fylld av magi som öppnar sinnet och får oss att minnas sådant vi glömt och längta efter något vi inte visste att vi saknade.

Jag tänker inte berätta någonting, utan helt enkelt bara uppmana; LÄS!

Det är en underbar magisk värld som öppnar sig och som utspelar sig i ett vintrigt Stockholm.

Bilderna är fantastiska. Man vill liksom kliva in i dem.



Den får B B B B B 

2.12.15

Kerstin Thorvall på scenen

Jag var på teater häromdagen och såg pjäsen "När man skjuter arbetare" efter Kerstin Thorvalls roman i uppsättning av Teater Västernorrland.

Fantastisk!

Jag läste boken för många år sedan men tyckte den var fantastiskt bra.


Jag har för övrigt läst nästan allt hon skrivit. Som vilsen tonåring minns jag att jag lånade "Vart ska du gå, ut" på biblioteket och jag läste "Det mest förbjudna" och blev väldigt berörd.


Ni blev jag sugen på att läsa biografin över henne. Finns i pocket!

27.9.15

Tre fempoängare och ett bottennapp

Jag har läst tre romaner i helt olika genrer som var och får högsta betyg.

FANTASY:
Rachel Caine har skrivit en hel massa olika fantasyserier för ungdomar men jag har aldrig läst något av henne. Hon har nu kommit med första delen, Ink and Bone, i en ny serie, en trilogi, - The Great Library. Det var riktigt roligt att läsa den. Nästan lika roligt som när jag första gången läste Harry Potter! Romanen utspelar sig i en alternativ värld där Biblioteket i Alexandria är centrum för de som styr, kontrollerar och bestämmer över kunskap och där det är förbjudet att äga böcker. Såklart finns där illegala boksmugglare. Där finns också mystiska krafter och  en skola dit endast de bästa får inträde. En härlig  läsupplevelse och ett absolut måste för den som älskar böcker och äventyr i god brittisk tradition. B B B B B




LITTERÄR
Siri Hustvedts roman Sommaren utan män var så mycket roligare än vad jag trodde, trots sitt ganska sorgliga ämne. Jag fnissade högt flera gånger. Dessutom en underbar skildring av vänskap och kärlek, av sorg, ilska och galenskap.  Allt börjar när hennes man Boris lämnar henne för att vara tillsammans med Pausen. B B B B B





DECKARE
Jag har tidigare skrivit om Tim Weaver. Det är helt obegripligt att han ännu inte har översatts till svenska. Han har nu skrivit sex böcker om David Raker. Han har stadigt arbetat sig uppåt från ok via bra till superbra. De två senaste var omöjliga att sluta läsa. Den senaste (men inte den sista hoppas jag) är What Remains. David Raker arbetar med att söka rätt på försvunna människor. I sitt arbete har han blivit inblandad i polisens arbete, vilket de inte alltid är så glada åt. Colm Healy var en av de bästa och också en av dem som David Raker arbetade med och blev vän med innan allting slutade i katastrof. David Raker blir inblandad i ett gammalt fall - det som knäckte Colm Healy - och vad det leder till hade ingen ingen kunnat föreställa sig. B B B B B






Bottennapp
Dt är klart att jag hade stora förväntningar eftersom alla pratade om att det var en ny Smilla. Det är det inte! När Peter Höegs Fröken Smillas känsla för snö kom på svenska 1994 var det en helt ny läsupplevelse. En litterär skruvad spännande thriller. Effekten av Susan är inget av det. Den är liksom ...ingenting. Platta, krystade karaktärer. Tillkrånglad och ointressant intrig och den tar sig själv på alldeles för stort allvar. Jag kan inte hjälpa att jag får känslan av att danskarna har velat ha ett eget Millenium och därför släppt fram den här. Det borde de inte ha gjort. Den får med knappt nöd B.











Sommarens stickning


Egendesignade vantar. Björk


Kate Davis mössa Sheep Heid

Egendesignad väst åt sonen


18.8.15

Tre avtryck av himlen - poetisk, avskalad och fascinerande dystopi

Efter Omvälvningen lever människorna numrerade i ett byråkratiskt Kafkaartat samhälle där ingen kan lita på någon. Allt är höljt i vatten och det är förbjudet att inneha skrivdon av vilket slag som helst.

Boken Tre avtryck av himlen av CH Wahlund består av tre delar, Hafgufa, Isolatopia och Den tredje neologismen som tillsammans bildar Katakrestrilogin. De två första har tidigare givits ut separat.

Jag fick ett erbjudande om att få ett exemplar för att recensera och tackade ja eftersom jag gärna läser sf och särskilt dystopisk sf. Jag är glad att jag gjorde det för det här är en pärla. Det är en roman som växer och stannar kvar. Faktiskt är den en av de få som jag kan tänka mig att läsa om igen.

En poetisk, avskalad och fascinerande berättelse om människans levnadsvillkor, om vikten av att skriva och av att läsa Alice i Underlandet.

Den enda invändningen jag har - vilket störde lite - är ett slarvigt språk ibland.
Jag ger den B B B B 


15.6.15

Böcker jag otåligt väntar på - sex deckare och en sf

Nummer elva i den fantastiska serien om kriminalkommisarie Gamache vid polisen i Quebec och allt som händer kring den lilla på ytan pittoreska byn Three Pines.

Beräknas komma i augusti 2015













Nummer sex i serien om David Raker, som letar efter försvunna personer. Han har skrivit en av de mest spännande deckare jag läst nämligen nummer fem - Fall from Grace.

Beräknas komma i juli 2015.













Nummer 19 i serien om kommisarie Lynley!

Beräknas komma i oktober 2015.















Del två i den dystopiska sf-serien. Den första - Stjärnfall - var fantastiskt bra!

Kommer snart!














Nummer 13 i serien om kommisarie Erlendur Sveinson på Island. Den här utspelar sig 1979, alltså i tiden före en hel del av de andra.

Kommer i september 2015.















Nummer 15 i serien om Cooper & Fry i The Lake district.

Kommer i juli 2015.















Nummer 20 i serien om John Rebus i Edinburgh. Mer behöver inte sägas.

Kommer i november 2015.

3.6.15

Fair Isle-stickning och deckartips

Första modden på mina Björk-vantar. Jag har inspirerats till en idé om ett par vantar i Fair Isle-teknik av Björkens färger nu under våren-försommaren.

Mudden ska liksom vara stammen....

Just nu håller jag på att räkna, välja färger och provstickar.

Jag saknade några kulörer så igår beställde jag från Jamieson´s.



Fortsättning följer....



Jag har lyssnat på Peter Robinsons senaste Abbatoir Blues. Nr 22 i serien om inspector Alan Banks.



Den var riktigt bra. Abattoir betyder slakthus och historien har en del makabra inslag. Spännande och intressant. Jag gillar Banks och
hans team. I den här boken får Winsome Jackman lite extra utrymme men inte på Annie Cabbots bekostnad. Jag har inte ledsnat på Banks ännu. Den här tyckte jag är en av de bättre. Den får
  B B B B.

8.5.15

Krigets vindar

Jag tittar på TV-serie från tidigt 80-tal och tycker att den är riktigt bra! Det handlar om serien som bygger på Herman Wouks romanserie om andra världskriget. Krigets vindar och Krig och hågkomst.
I Sverige gavs de ut i fyra delar Natalie, Pamela , Natalies flykt samt Pug och Pamela. Alla i ganska tramsiga omslag...  Jag minns i alla fall att jag tyckte om dem. Jag sträckläste allihop.



Jag vet inte om det är 70-årsjubileet av krigsslutet i Europa eller om det är att jag läste The Narrow road to the deep north och Landsmän men jag har snöat in (igen) på Andra världskriget.



Jag såg att TV-serien Krig och hågkomst nu kommit ut på DVD och då insåg jag att jag ville titta på serien igen. Det är en riktig nostalgitripp att se alla skådespelarna - bland annat Robert Mitchum, Ali McGraw och Ben Murphy.



För er som inte känner till serien så handlar den om familjen Henry och en del av de människor de möter och allt de råkar ut för under krigsåren. Pappa Victor (Pug) är marinattaché i Berlin då Tyskland anfaller Polen. Sonen Byron befinner sig tillsammans med judinnan Natalie i Polen och måste fly därifrån. Den andra sonen, Warren, är i flottan och hamnar så småningom i Pearl Harbour och kriget mot Japan.


Jag tror att den är historiskt korrekt och det är ju intressant men sen är det kärlek, svek, vänskap och livsöden.



Herman Wouk, som fyller 100 år den 27 maj, har skrivit flera romaner. Jag har nu beställt de två som handlar om Israels historia - Hoppet och Äran.







Hans romaner gavs för ett par år sedan givits ut i nya fräscha och snygga omslag.
Krigets vindar och Krig och hågkomst får B B B B 
(Fast det är länge sedan som sagt)

3.5.15

Böcker, trädgårdspyssel och Lotta (min båt)

Idag har jag varit ute precis hela dagen och hunnit med en hel del. Först och främst har jag fått hem Lotta - en Kulkuri 30 från 1985. Nu ser jag fram mot att åka ut till min favoritö Eggegrund.







Sen har jag pysslat i trädgården. Planterat Lavendel i f.d. kryddlandet. Kryddorna får bo i krukor (de få jag verkligen vill ha)
Utsikt från udden
Jag har invigt mina nya stolar ute på udden. Ettore passade på att ta ett dopp.
Ettore på väg ner i havet


Fina, byggda i återvunnen teak


I morgon har vi SELMA-träff - min bokklubb. Vi har läst Jojo Moyes Livet efter dig. Jag vet att den har blivit höjd till skyarna och att den fått höga poäng på alla boksajter men jag var inte särskilt imponerad. Jag fångades aldrig. Jag tyckte personerna var ytliga och stereotypa. Hela historien var ganska tramsig trots det allvarliga ämnet.  Den får bara B B 

Till nästa gång ska vi läsa Roy Jacobsens De osynliga. Hon som valt den säger att den påminner om en av våra favoriter - Is av Ulla-Lena Lundberg. 

Jag har hunnit med en ny deckarbekantskap också Tony Parsons The Murder Bag. En riktigt bra historia. Det stod om den någonstans att den påminde om en riktigt bra Elizabet George. Engelsk internatskola, mörka hemligheter i högt uppsatta personers förflutna och en intressant polis. Faktiskt en av de bästa deckarna på länge! Jag läser gärna mer om Max Wolfe. B B B B 

23.4.15

Hjälp, vad ska jag läsa nu?

Ibland när jag avslutat en riktigt bra bok kan jag nästan bli handlingsförlamad inför valet av nästa. Jag har sååå många bra böcker som väntar på att bli lästa. Nu i vår tycker jag dessutom att det kommit så många intressanta nya.

Jag väljer mellan:

Umberto Ecos Upplaga noll. Den känns som om den skulle kunna bli en ny Eco-favorit (efter Rosens namn, Focaults pendel och Begravningsplatsen i Prag.

Lars Anderssons De Våra - en kriminalistisk roman. Jag har inte läst honom sen jag läste den underbara Snöljus för många många år sedan.


John Ironmongers Not Forgetting the Whale. En roman som jag läste om och blev helt såld... Farligt, man kanske blir besviken. En man spolas upp på en strand i Cornwall. Ingen vet att han flytt från London och civilisationen som han tror kommer att gå under.



Och så förstås Roy Jacobsens De Osynliga som jag ju måste ha läst till våravslutningen i min bokcirkel SELMA.





Tja, jag kanske ska börja med den korta poetiska roman av Jerker Sagfors som jag köpte bara för att boken var så fantastiskt vacker. Och titeln! De döda kommer från Karelen.











Här, ett utdrag:
                            "De döda kommer från Karelen

                             Kom ihåg. 
                             De döda kommer från
                             Karelen;
                             från den djupa tystnaden där skogen
                             saknar årsringar

                             Villmanstrands gator ringlar öde,
                             pestkärrornas hjul har slutat klappra mot gatstenen.
                             Bräken och granar bryter igenom asfalten.
   
                             Naturen tar tillbaka,
                             sveper sin evighet över torgen.
                             Breder en filt över staden." 
                                                                                 



22.4.15

Sista hemlispaketet!

Tack kära hemlis-vän! Igår kom sista paketet och det var lika innehållsrikt som de tidigare två.

°Fint garn Mood of Colors - Softsock hand-dyed i färgen vårsol (syns nästan). Ett garn som hon specialbeställt till mig! Fantastiskt!!! Det är verkligen jättefint. 75% merino och 25% nylon.

°rundstickor från Hiya Hiya  100 cm och 2,75 mm. Mycket bra. Användbart till mycket.

°deckare av Ann Rosman - Mercurium. Perfekt! Jag har läst tre av hennes deckare ,Själakistan, Fyrmästarens dotter och Porto Francos väktare och tyckt riktigt bra om dem.

°goda nötter  (jag har redan ätit upp dem) och

°tre kaffepaket  - Grower´s cup - en sorts förpackning med kaffe som man ska hälla hett vatten i och så är det klart! Tre sorter - Bolivia, Honduras och Ethiopia. Jag har inte provat ännu men snart så. Jag har aldrig sett dem förut så det ska bli spännande.

Tack så jättemycket! Jag har verkligen känt att du ansträngt dig för att göra paket som passat mig och det känns otroligt bra.

Jag hade hoppats du skulle avslöja dig i paketet, men nej. Så nu ber jag dig att avslöja vem du är!



20.4.15

Stickar just nu

 En väst åt sonen. Jag hittade ett bra mönster i boken Men in knits av Tara Jon Manning. Den blir bra tror jag - tar bara lite tid eftersom det är flätor HELA TIDEN...
En tröja åt maken (han har beställt en färgglad). Ett slags mellanting mellan fair isle och hönsestrik. Jag tar av mina garnhögar och komponerar allt eftersom.
Jag började på sockor av det sköna garnet jag fick av min Hemlis-kompis men jag tror jag ska börja om. Jag började göra flätor men jag känner att jag inte behöver fler flätor än de som redan är på västen. Jag tänker mig att ett litet spetsmönster skulle passa till garnet. Få se vad jag kan hitta på.








Jag jobbar heltid igen och det känns bra. Det är bara det att jag blir väldigt trött så det blir inte mycket annat gjort. Jag har precis slagit in det sista paketet till min Hemlis-kompis. Hoppas hon gillar det. Jag har avslöjat vem jag är och kommer att länka till hennes mycket trevliga blogg när hon fått det men inte förrän då.