8.1.17

Årets två första

Den siste pilgrimen av Gard Sveen var riktigt bra. En komplicerad historia som sträcker sig från krigsåren in i nutid. Ett bestialiskt mord på en välkänd och aktad medborgare upptäcks strax efter att kvarlevorna efter tre människor som mördats någon gång under krigsåren hittats. Som läsare anar man förstås att det finns ett samband. Det gör också polisen kriminalinspektören Tommy Bergman och han börjar nysta i vad som kan ha hänt då för länge sedan. Romanen är uppbyggd så att man i ungefär vartannat kapitel befinner sig i nutid och i vartannat i dåtid. Då får man följa den unga kvinnan Agnes och hennes arbete i den norska motståndsrörelsen tillsammans med bland annat Pilgrimen. Ytterligare mord, gömda hemligheter, konspirationer och dubbelspel. Mycket spännande. Det var svårt att lägga den ifrån sig. Dessutom en intressant skildring av Norge under den tyska ockupationen.

Den får B B B B 

För övrigt har Gard Sveen skrivit en andra roman med Tommy Bergman. Den heter på norska Helvete åpent och på engelska Hell. Jag hoppas den också översätts till svenska. Handlingen börjar med att en ung flicka blir mördad på ett sätt som påminner om en serie mord under 1980-talet. Men den gärningsmannen sitter inlåst. Kan det vara så att det i själva verket var en annan som var skyldig?
Är Anders Rask oskyldig? En av recensenterna skriver att Gard Sveen sneglat på den svenska rättsskandalen med Thomas Quick och därför valt just namnet Anders Rask... Låter spännande. Mer kan man läsa HÄR.

Sleeping Giants av Sylvain Neuvel är något helt annat. En suggestiv, intelligent och annorlunda science-fiction skriven av en kanadensisk lingvist. Jag lyssnade på den och vet inte hur den ser ut i pappersformat. Jag tror att den är skriven som förhörsprotokoll, utdrag ur dokument och tidningsartiklar. Ljudboken var gjord som en dramatisering. Väldigt bra.
Jag vill inte förstöra läsupplevelsen ifall någon skulle bli sugen på att läsa den men berättelsen börjar med att man upptäcker vad som ser ut att vara en jättestor del av en konstgjord människa. Man börjar forska och det hittas ytterligare delar utspridda över jorden. Forskare från olika områden (en lingvist bland annat!) försöker sätta ihop delarna och tyda och tolka de tecken som finns på den för att kunna använda den. Men vad är det? Vad är den gjord av? Och hur? Hur gammal är den? Och framförallt var kommer den ifrån? Den var spännande och det var roligt med de filosofiska och moraliska frågorna som diskuteras. Jag väntar på fortsättningen; Waking Gods,  i serien Themis Files. Det här var en sådan där roman som man inte riktigt kan sluta tänka på. Jag har beställt den i pappersform och ser fram emot att läsa den också.
Sleeping Giants får B B B B B


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar