4.4.12

Bokprat

Jag fick häromdagen Belinda Bauers nya roman Skuggsida från förlaget Modernista. Den släpps för försäljning snart, i mitten på april.

Jag har precis börjat på den och jag ska inte avslöja något ännu annat än att den verkar lovande...

Jag har annars precis lyssnat klart på  Den Odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Det är en fascinerande berättelse om den amerikanska kvinnan Henrietta Lacks som avled i cancer 1951.

Förlaget skriver såhär:

I januari 1951 diagnosticerades Henrietta Lacks med cancer. Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men ingen kände till den fattiga, svarta tobaksodlaren som var alltings upphov.

Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst en djupt skakande berättelse om en dotter som förtärdes av frågor om sin mor som hon aldrig fick lära känna.En bok som ger upphov till mycket funderingar och en påminnelse om att utnyttjande, rasism och maktlöshet inte är särskilt långt borta.


Den får B B B B 
Nu håller jag i stället på att lyssna på en roman av Jo Waltons Among Others. Det är en berättelse skriven i formen av en dagbok. 
Dagboksskrivaren är Mori  - en intelligent och egensinnig tonåring i slutet av 70-talet. Hon har tvingats lämna sitt älskade Wales för att gå på internatskola i England. Hon älskar, läser och skriver om science fictionlitteratur i en rasande fart och det är roligt att få alla tips och hänvisningar.  Hon pratar med älvor och hennes tokiga mamma har genom magi skadat Mori svårt och dödat Moris lillasyster - eller ???Inga kommentarer:

Skicka en kommentar