30.1.12

Annorlunda spänning - We have always lived in the castle

Förlänge länge sedan läste jag en riktigt ruskig rysare av Shirley Jackson - The Haunting of Hill House. Jag trodde att romanen We have always lived in the castle också var en rysare, men det är den egentligen inte.

Den är spännande och det råder en märklig, oroväckande och obehaglig stämning i boken och visst finns här ond bråd död - fast innan läsaren kommer in i historien.

Det är flickan Mary Katherine Blackwood som talar till oss. Hon kallas Merricat och bor tillsammans med sin storasyster Constance och deras gamla och sjuka farbror Julian i ett stort slottsliknande hus omgiven av stora ägor. Merricat är den som sköter inköpen i familjen och när hon beskriver sin inköpsrunda förstår vi att något är fel. Något har hänt.

Merricat är en egen och märklig flicka som lever i sin alldeles speciella värld och det är genom henne vi får höra berättelsen både om vad som hänt och vad som senare händer.

Shirley Jackson skildring av Merricats och Constances tillvaro från självvald isolering till det som slutligen totalt förändrar deras tillvaro är vacker, spännande och sorglig. 


Romanen gavs ut redan 1962. Det är märkligt att den aldrig översatts till svenska eftersom den endå räknas som ett klassiskt verk.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar